Hlavní obsah

Nejmenší PC za 600 Kč se v Evropě prodávat nebude, chybí mu certifikace

Novinky, zgl

Do Británie dorazila první várka nejmenších počítačů na světě Raspberry Pi, které svými rozměry připomínají obyčejný flashdisk. Novinka zaujme kromě rozměrů také pořizovací cenou, která v přepočtu činí 600 Kč. V Evropě se ale jen tak prodávat nezačne, protože nemá takzvaný CE certifikát. Ten dokládá, že produkt neporušuje bezpečnostní a zdravotní předpisy Evropské unie.

Foto: Novinky

Nabídka miniaturního počítače Raspberry Pi

Článek

Nadace Raspberry, která nejmenší počítač na světě vyrábí, prohlásila, že se pro novinku bude snažit získat certifikaci EU co nejdříve. Jak dlouho to bude trvat si ale zástupci společnosti netroufli odhadnout.

Už nyní je však jisté, že zájem o Raspberry Pi bude enormní. Na konci února jej totiž v předobjednávce začaly nabízet první dva internetové obchody a jejich webové stránky měly celý první týden opakovaně problémy s dostupností kvůli přetížení serverů zájemci. Po první várce 2000 kusů se tak v Evropě nejspíše jen zapráší. [celá zpráva]

Srdcem počítače Raspberry Pi je procesor ARM11 (architektura ARMv6) o frekvenci 700 MHz, jehož různé verze jsou běžně používány v chytrých mobilních telefonech současnosti. Ke grafickému zobrazení je určen čip s architekturou ARM, který podporuje standard OpenGL ES 2.0. Ten prý dokáže přehrávat video ve formátu až 1080p.

Sestava nabízí dostatečný výkon i pro hraní akční 3D střílečky Quake III Arena. Nutno podotknout, že hra je stará 12 let. Na druhou stranu ještě před pěti lety s ní měly některé počítače s integrovanou grafickou kartou problém. A právě v takovém rozlišení byla hra na miniaturním počítači testována. [celá zpráva]

K procesoru je v levnější modelové verzi připojena 128MB operační paměť SDRAM (v dražší verzi bude mít 256 MB) a na každé kratší straně základní desky je jeden výstupní konektor. Jako pevný disk poslouží paměťová SD karta, pro kterou je na druhé straně zařízení slot. Na obrázku je vidět také instalovaná 12Mpix minikamera Sony.

K připojení klávesnice či myši poslouží USB hub, který v první verzi pojme až dvě zařízení. V rozšířené dražší verzi by pak měly být dostupné přímo dva USB porty či síťový ethernet s rychlostí 100 Mbit/s. Podpora Wi-Fi je možná taktéž přes USB modul. Spotřeba celého počítače by při zatížení neměla být vyšší než 1 W.

Reklama

Výběr článků

Načítám