Hlavní obsah

iPad 2 pod drobnohledem

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple představila ve středu na své tiskové konferenci nejnovější iPad 2. Novinka nabízí proti svému předchůdci vyšší výkon, menší hmotnost a několik zajímavých funkcí. Konkurence však také nezůstává pozadu a již nyní nabízí zajímavé alternativy.

Článek

iPad 2 se na první pohled velice podobá svému předchůdci. Při zachování stejné obrazové plochy je ale tenčí a lehčí. „iPad 2 je o 33 procent tenčí než jeho předchůdce. Přitom je ale rychlejší a má stejnou výdrž jako jeho předchůdce,“ vychvaloval přednosti „dvojky“ šéf Applu Steve Jobs před rozjásaným publikem.

Díky svým rozměrům je novinka jedním z nejtenčích tabletů vůbec – její tloušťka je pouhých 8,8 mm. iPad 2 je tedy dokonce tenčí než mobilní telefon iPhone 4. Šířka a výška zůstala stejná jako u první generace (185,7x241,2 mm).

Hmotnost se liší podle verze, kterou se rozhodnete koupit. Varianta s bezdrátovým WiFi připojením váží 601 g, zatímco model s rychlým 3G internetem má o deset gramů vyšší hmotnost.

Rychlejší grafika i procesor

Kromě vzhledu zapracovali konstruktéři Applu také na jeho výkonu. Proti první generaci má dvakrát výkonnější procesor a devětkrát výkonnější grafický čip. Toho bylo docíleno díky použití nového dvoujádrového procesoru Apple A5 s frekvencí 1 GHz.

Novinka si tak bez problémů poradí s videem ve vysokém rozlišení i nejnáročnějšími hrami s 3D grafikou.

První iPad měl tak povedený displej, že ani po roce od jeho představení konkurence nedokázala nabídnout lepší. Nejspíše proto, na něm Apple nemá důvod cokoliv měnit. Druhá generace tak nabídne 9,7palcový IPS displej s rozlišením 1024x768 obrazových bodů, který dokáže rozeznávat několik doteků najednou.

Apple se vyvaroval chyb

Apple nevybavil iPad žádnou kamerou, a tak nedokáže pořídit fotografii na rozdíl od většiny kapesních počítačů a mobilních telefonů. Kvůli absenci jakéhokoliv objektivu není možné pořádat ani video hovory.

Dvojka má kamery hned dvě. Ta na přední straně slouží pro videohovory. Video ve vysokém rozlišení a samozřejmě i stejně kvalitní fotografie dokáže pořizovat druhý fotoaparát, který je umístěn v levém horním rohu.

iPad 2 se bude nabízet ve stejných kapacitách jako první generace, tedy s 16, 32 a 64GB pamětí. Vybírat bude nově možné mezi dvěma barevnými odstíny tabletu – bílou a černou.

„Obě barevné varianty začneme prodávat hned první den,“ potvrdil na konferenci Jobs, čímž rozesmál celé publikum. Apple měl totiž v minulosti problémy s výrobou bílých iPhonů 4, které nebyly ani půl roku od zahájení prodeje k sehnání.

V obchodech už v březnu

Nový počítačový tablet s logem nakousnutého jablka se na vybraných světových trzích objeví už 11. března, v českých obchodech pak o čtrnáct dní později. Prodávat by se měl za stejnou cenu jako první generace.

Nejlevnější iPad s bezdrátovým WiFi připojením se aktuálně v Česku prodává za 12 000 korun. Nejvybavenější verze iPadu s kapacitou 64 GB a internetovým připojením 3G vyjde na necelých 20 tisíc.

Tisková konference, na které Steve Jobs ukázal iPad 2

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám