Hlavní obsah

Nejmenší počítač na planetě je velký jen milimetr

Michigan

Američtí vědci představili zatím nejmenší kompletní počítač. Je jen jeden milimetr velký a jde o prototyp monitoru na sledování nitroočního tlaku u pacientů se zákalem.

Článek

"Jakmile se pohybujeme na poli počítačů menších, než příručních, jde vlastně o monitorovací zařízení. Další velký úkol je vytvořit milimetrové systémy, které mají různé aplikace, třeba sledování různých ukazatelů v našem těle, životním prostředí nebo v budovách," řekl reportérům serveru STV David Blaauw, který na novém minipočítači na University of Michigan pracoval.

Právě představený počítač byl vyvinut pro užití v lékařství. Měl by stále monitorovat postup glaukomu. Tento model bohužel neumí komunikovat s dalšími počítači. Údaje pomocí bezdrátového rádia předává čtečce, kterou si pacient či jeho lékař přidrží u oka. Výhodou oční aplikace je, že při stavbě bylo možné užít malý solární panel. Ten energeticky nenáročnému přístroji dodává veškerou potřebnou energii.

V budoucnu by mělo být hlavním úkolem trpasličích počítačů navazovat mezi sebou spojení a tvořit bezdrátové sítě. To by bylo velmi užitečné například při sledování znečištění, kontrole strukturální pevnosti anebo sledování věcí či osob.

Miniaturizaci se meze nekladou

Možnosti miniaturizace v oblasti informačních technologií jsou opravdu široké. Loni například anglický umělec Luke Jerram vytvořil nejmenší projektor na světě, který se ukrývá ve snubním prstýnku.

Projektor je na první pohled k nerozeznání od obyčejného prstýnku. Pouze místo drahého kamenu je v něm vsazeno zvětšovací sklíčko.

Na protilehlé spodní straně je vyříznuto okénko pro film. Do něj vložil Luke několik rodinných snímků. Celkově se jich prý do prstenu vejde několik desítek.

„Nejtěžší bylo pro prstýnek vybrat to správné zvětšovací sklo. Vše ostatní už byla hračka,“ prozradil Jerram.

Reklama

Výběr článků

Načítám