Hlavní obsah

Nový počítač s výkonem čtyřjádrového procesoru je ukryt v klávesnici

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítače se neustále zmenšují. V současnosti platí jednoduchá poučka – čím menší, tím lepší. Ale koho by napadlo, že se jednou extrémně výkonná počítačová sestava s čtyřjádrovým procesorem vejde do obyčejné klávesnice? Takový počítač představila společnost Cybernet na tchajwanském veletrhu Computex 2009.

Foto: Novinky

Počítač Cybernet ZPC-GX31

Článek

Takzvaný All-in-One počítač nese krkolomný název ZPC-GX31. Podle společnosti Cybernet, která zařízení vyrábí, se jedná o úplně novou generaci stolních počítačů, která brzy osloví celý svět.

Mezi hlavní výhody novinky patří skladnost a drobné rozměry, které byly až doposud výsadou především notebooků. Přitom ale zařízení není ochuzeno o nic, co byste mohli při práci nebo zábavě postrádat.

Foto: Novinky

Počítač Cybernet ZPC-GX31

Aby bylo možné počítač běžně používat, je k němu vždy nutné připojit monitor pomocí rozhraní D-Sub nebo DVI. Starat se však už nemusíte o klasickou myš, neboť pod klávesnicí je umístěn touchpad, stejně jako u většiny notebooků.

Srdcem počítače je výkonný čtyřjádrový procesor Intel Core 2 Quad s frekvencí až 2,83 GHz. Frekvence procesoru záleží pouze na vaší volbě, protože výrobce umožňuje sestavu vybavit libovolným procesorem pro patici 775, jejíž TDP spotřeba nepřesáhne 95 W.

Foto: Novinky

Počítač Cybernet ZPC-GX31

Slabším článkem sestavy je bohužel integrovaná grafická karta GMA 3100, kvůli které počítač není vhodný ke hraní náročnějších her. Díky dvěma slotům je možné počítač vybavit až 4 GB operační paměti typu DDR2.

Pro uložení dat je sestava vybavena 3,5palcovým pevným diskem s kapacitou až 750 GB. Pokud by vám tento úložný prostor nestačil, je možné sestavu rozšířit o další pevný disk s rozhraním SATA.

Foto: Novinky

Počítač Cybernet ZPC-GX31

Sestava má hmotnost 3,4 kg a rozměry 47 cm x 22,9 cm x 1,3 cm (vpředu) / 6,4 cm (vzadu). I přes poměrně drobné rozměry sestavy, se do jejich útrob vešla DVD vypalovačka, která je umístěna na levém boku zařízení.

Novinka je již nyní k dispozici na stránkách výrobce. Cena za základní konfiguraci činí 840 USD, což je v přepočtu přibližně 16 000 korun.

Foto: Novinky

Počítač Cybernet ZPC-GX31

Technické parametry

  • Model: Cybernet ZPC-GX31
  • Procesor: Intel Core 2 Quad až 2,83 GHz
  • Čipová sada: Intel G31
  • Operační paměť: 4 GB DDR2 / 667 MHz
  • Grafická karta: Intel GMA 3100
  • Pevný disk: až 750 GB; možnost zapojení druhého disku
  • Hmotnost: 3,4 kg
  • Rozměry: 47 cm x 22,9 cm x 1,3 cm / 6,4 cm
  • Cena: od 840 USD (v přepočtu cca 16 000 Kč)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám