Hlavní obsah

Hackeři zaútočili na slovenský systém technických kontrol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Informační systém technických kontrol vozidel na Slovensku se ve čtvrtek dopoledne stal terčem hackerského útoku. Pokus o manipulaci s bezpečnostním certifikátem byl nicméně zmařen. ČTK o tom informovalo slovenské ministerstvo dopravy.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Provozovatel systému zaznamenal také takzvaný DDoS útok. Při něm stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Na Slovensku začal o uplynulém víkendu platit nový zákon, který upravil činnost stanic technických a emisních kontrol. Někteří provozovatelé zmiňovaných stanic upozornili, že nový systém při svém náběhu řádně nefungoval.

Nový zákon také umožnil zvýšit počet míst, kde lze vykonávat technické a emisní kontroly vozidel, a za splnění některých podmínek snížil pokuty, pokud technickou či emisní kontrolu provozovatelé vozidel neabsolvovali včas.

DDoS útoky v Česku

Také weby v České republice se v minulosti staly terčem DDoS útoků. Například loni v říjnu hackeři touto metodou zaútočili na prezentační volební weby volby.cz a volbyhned.cz. Ty byly tehdy nefunkční 2,5 hodiny.

Masivním útokům typu DDoS čelily v roce 2013 některé další tuzemské servery. Směrovány byly nejprve na zpravodajské weby, potom na portál Seznam.cz, servery bank a telefonních operátorů.

Podle bezpečnostních expertů šlo tehdy o největší kybernetický útok v celé historii Česka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám