Hlavní obsah

Ověřte svou e-mailovou schránku, zkoušejí podvodníci nový trik

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Platnost vaší e-mailové schránky brzy vyprší, je potřeba ji ověřit. Nevyžádané e-maily podobného znění kolují v poslední době internetem, podvodníci se tak snaží z důvěřivců vylákat citlivé osobní údaje. S jejich pomocí pak mohou osnovat další útoky.

Foto: Novinky

Ukázka podvodného e-mailu

Článek

V anglicky psaném e-mailu podvodníci tvrdí, že schránka přestane do 24 hodin fungovat. „Doporučujeme vám ověřit a aktualizovat vaši schránku, jinak dojde k její deaktivaci,“ stojí v nevyžádané zprávě.

Snaží se tak uživatele vystrašit, aby kliknul na odkaz ve zprávě. Ten směřuje na podvodné webové stránky, kde uživatelé mají vyplnit informace týkající se jejich účtu. Kyberzločinci chtějí název e-mailu, heslo a dokonce i telefonní číslo.

Foto: Novinky

Odkaz v nevyžádané zprávě vede na podvodné webové stránky

Lidem nemusí na první pohled přijít ani divné, že po nich někdo chce zadat takto citlivé údaje. Vždyť k e-mailu se normálně připojují prostřednictvím hesla a pomocí mobilu se internetové účty běžně zabezpečují.

Nevědomky tak útočníkům dají do rukou vše, co potřebují. Na e-mail jsou totiž velmi často navázány různé další služby na webu – například sociální sítě, seznamky či cloudová úložiště, kam si lidé ukládají svá data. Právě pomocí poštovní schránky mohou piráti zpravidla všechna tato hesla restartovat a získat tak přístup k dalším citlivým údajům.

Viry se mohou šířit i přes SMS zprávy

Problém představuje i zveřejněné telefonní číslo. Jak Novinky.cz informovaly již minulý týden, podvodníci totiž dovedou šířit škodlivé kódy i prostřednictvím SMS zpráv. [celá zpráva]

Podobné útoky prozatím směřovaly na klienty České spořitelny. Jedna z podvodných zpráv například informuje o zablokování internetového bankovnictví, tedy služby Servis 24. „Vážený kliente České spořitelny, dosáhli jste maximálního možného počtu pokusů o přihlášení do služby Servis 24. Pro odblokování Vašeho účtu se přihlaste zde. Vaše Česká spořitelna,“ tvrdí podvodníci.

Pod slovem zde se přitom ukrývá odkaz na podvodné webové stránky, kde chtějí počítačoví piráti po uživateli zadat přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví. Pokud to důvěřivci skutečně udělají, dají kyberzločincům přímý přístup ke svému bankovnímu účtu.

Nová hrozba se logicky týká pouze majitelů chytrých telefonů. Starší mobily bez webových prohlížečů a přístupu k internetu totiž nedovedou odkazy v SMS zprávách otevírat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám