Hlavní obsah

Apple vydal záplatu záplaty. Po aktualizaci lidem přestal fungovat internet

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti uživatelům neustále radí, jak je důležité mít aktualizovaný operační systém, aby se do něj přes nalezené trhliny nedostali žádní nezvaní návštěvníci. Jenže všechny aktualizace se ne vždy povedou, jak se na vlastní kůži v minulých dnech přesvědčili uživatelé počítačů od Applu. Bezpečnostní záplata jim totiž zablokovala internetové připojení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové kabely (ilustrační foto)

Článek

Problém se týkal uživatelů, kteří používají operační systém OS X El Capitan. Sluší se zmínit, že právě na této verzi funguje drtivá většina notebooků a stolních počítačů od amerického počítačového gigantu. Ten totiž vždy nabízí nejnovější verzi systémů uživatelům jako bezplatnou aktualizaci.

Na minulý týden byla pro El Capitana vydána bezpečnostní záplata, která opravovala chybu týkající se samotného jádra systému. Tu mohli kybernetičtí zločinci zneužít k propašování prakticky libovolného viru do napadeného počítače nebo jej na dálku klidně i ovládnout.

Oprava vyšla během pár dní

S instalací aktualizace tak většina uživatelů z pochopitelných důvodů neotálela. Problém však nastal po instalaci – přestalo totiž fungovat připojení k internetu prostřednictvím ethernetové zástrčky (klasického síťového rozhraní), upozornil server Security Week.

Programátoři amerického počítačového gigantu proto neváhali a během pár dní vydali záplatu záplaty. „Společnost Apple o víkendu vydala opravu bezpečnostní záplaty pro systém OS X El Capitan,“ uvedl bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu Národního bezpečnostního týmu CSIRT.

Podle něj začne po instalaci nejnovější aktualizace internetové připojení opět fungovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám