Hlavní obsah

Antivirus od Esetu detekoval viry i na webech, kde nebyly. Šlo o chybu

• Aktualizováno
Novinky, mif

Svým uživatelům musel v pondělí antivirový program od společnosti Eset pěkně zamotat hlavu. Na mnoha webech totiž hlásil, že jsou na nich viry. Ve skutečnosti však šlo o planý poplach, jak upozornili samotní tvůrci antiviru na svých oficiálních webových stránkách.

Foto: mif, Novinky

Chybná detekce viru na stránkách Eset.cz

Článek

Antivirus detekoval na známých stránkách, jako jsou například Novinky.cz či Seznam.cz, virovou hrozbu a stránky se kvůli tomu vůbec nenačetly. Problém byl ale v tom, že na těchto webech ve skutečnosti žádný škodlivý kód nečíhal.

Za vše prý mohla chybná databáze, kterou si antivirové programy automaticky stahují a která jim vlastně říká, co je a co není skutečná hrozba. „Dopoledne byla vydána virová databáze 13102, která obsahovala chybu. Přístup na některé webové stránky tak byl blokován a jako hrozba byly uvedeny infiltrace JS/ScrInject.B trojan a HTML/Refresh.BC,“ uvedl v pondělí dopoledne Pavel Matějíček ze společnosti Eset.

Před 13. hodinou se nicméně podařilo chybu opravit. Nová databáze by se měla do antivirového prohlížeče stáhnout automaticky, případně ji je možné stáhnout také ručně. Poté již antivirový program nebude falešné hrozby hlásit.

Reklama

Výběr článků

Načítám