Hlavní obsah

Seznamku pro HIV pozitivní napadli hackeři, osobní data uživatelů vystavili na internet

Novinky, Jan Potůček, eset.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovskému skandálu čelí provozovatel internetové seznamky HZone, která je určena nezadaným HIV pozitivním lidem. Firma se sídlem v Hongkongu se stala terčem útoku hackerů, kteří pronikli do databáze uživatelů a umístili informace o pěti tisících klientech veřejně na internet.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

Člověk, který na problém firmu upozornil, výzkumník Chris Vickery, se nejprve vůbec nedočkal odpovědi a poté mu provozovatel HZone dokonce vyhrožoval žalobou kvůli šíření poplašné zprávy. To už se informace o napadené databázi dostaly do médií a HZone se situací začala reálně zabývat, ovšem s několikadenním zpožděním, upozornil server CSOonline.com.

K úniku dat mělo dojít před 29. listopadem a Chris Vickery na něj upozornil prostřednictvím společnosti Databreaches.net 5. prosince. Do 13. prosince však provozovatel seznamky hrál „mrtvého brouka“.

Tato aplikace je napadena, unikají z ní data o uživatelích, nepoužívejte ji.
generální ředitel HZone Justin Robert

Ve hře přitom byly údaje o datu narození, náboženském vyznání, tělesných mírách, počtu dětí, etnickém původu, e-mailových adresách a přihlašovacích údajích stovek a tisíců uživatelů seznamky.

13. prosince generální ředitel HZone Justin Robert připustil v interním e-mailu určeném uživatelům služby, že firma téhož dne zaznamenala průnik hackera do jejich databáze a změnu údajů na několika profilech, včetně varování: „Tato aplikace je napadena, unikají z ní data o uživatelích, nepoužívejte ji.“

„Opět pod kontrolou”

Šéf HZone tvrdí, že jejich IT oddělení mělo databázi opět pod kontrolou již v noci z 13. na 14. prosince. Ale teprve 16. prosince veřejně připustil, že se stala terčem útoku.

„Naši bezpečnostní experti neúnavně pracovali po dobu celého týdne na tom, aby zabránili veškerým únikům dat z naší databáze a zajistili její bezpečnost i v budoucnu. Naše systémy zachytily důležité údaje, které se týkají skupiny, jež se podílela na zavrženíhodném aktu nabourání do našich databází. Jakýkoli pokus o krádež těchto informací je opovrženíhodným a nemorálním činem a my si vyhrazujeme právo žalovat tyto lidi u příslušných soudů,“ uvedl Justin Robert.

Kdyby tato společnost lépe komunikovala, mohla by o této hrozbě vědět dříve.
Salted Hash ze společnosti Databreaches.net

Jenže i po tomto oznámení uživatelé HZone zaznamenali problémy se svými uživatelskými profily, takže je Justin Robert musel v dalším e-mailu požádat o součinnost při odstraňování dalších bezpečnostních chyb. Zároveň zopakoval, že má důkazy o tom, kdo se v databázi pohyboval, zveřejnil varování o napadené službě, a dokonce mazal profilové fotografie uživatelů.

K těmto zásahům se však přihlásila společnost Databreaches.net. Ta je odůvodnila ochranou uživatelů HZone poté, co byla seznamka napadena hackery, a hrozilo, že fotografie lidí nakažených virem HIV se společně s jejich jmény a adresami objeví na veřejně přístupné internetové stránce.

„Lidé žijící s HIV čelí mnoha problémům a nyní by měli další starost kvůli úniku svých osobních a finančních informací, které by se dostaly do rukou kyberzločinců. HZone ohrozil jejich bezpečnost. Kdyby tato společnost lépe komunikovala, mohla by o této hrozbě vědět dříve a rychleji by zajistila nápravu, kterou žádali i její klienti. Místo toho vydává hanlivá obvinění a hrozí těm, kteří se ji snažili od těchto útoků ochránit,“ posteskl si Salted Hash ze společnosti Databreaches.net.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám