Hlavní obsah

Východoevropští hackeři ukradli čísla kreditních karet zákazníků charitativního řetězce v USA

Novinky, Petr Blažek

Rozsáhlý únik čísel stovek až tisíců čísel kreditních karet řeší americký charitativní obchodní řetězec second handů America’s Thrift Stores. Hackeři původem z několika východoevropských zemí pronikli do platebního systému společnosti a stáhli si nejen čísla karet, ale také informace o době jejich platnosti.

Foto: Shutterstock

ilustrační foto

Článek

America’s Thrift Stores hlásí únik dat klientů z jihovýchodního pobřeží USA. „Tajná služba U.S. Secret Service nám sdělila, že ukradena byla pouze čísla karet a informace o datech jejich platnosti. Nedošlo k úniku žádných jmen zákazníků, telefonních čísel, adres a e-mailů,“ sdělil v tiskovém prohlášení generální ředitel napadaného obchodního řetězce Kenneth Sobaski. Útok hackerů podle něj nicméně může mít vliv na další používání karet, kterými bylo v obchodech America’s Thrift Stores placeno mezi 1. a 27. zářím letošního roku. „Pokud jste použili kreditní nebo debetní karty k nákupu zboží v libovolném obchodě America´s Thrift Stores, vaše platební karty mohou být ohroženy,“ varoval zákazníky.

Hackeři použili pro získání dat podobný malware jako v případě Trumpových hotelů a několika dalších amerických firem. Problémy hlásí i další obchodní řetězce. Podle nejmenovaných zdrojů z bankovního prostředí sice napadané firmy odmítají, že by jejich klienti přišli o peníze na účtech, ale zloději jsou schopni využít odcizené údaje k výrobě padělků kreditních karet a po nějaké době je použít k vlastním platbám. To ostatně potvrzují i zákazníci America’s Thrift Stores.

„Dvě z mých kreditních karet byly použity pro podvodné výběry. Mám pro tyto případy aktivovanou pohotovost, takže mě kontaktovala moje banka. Někdo se snažil koupit si na mou kartu něco v McDonald´s v Kalifornii a o den později v obchodě v Atlantě. Stalo se to v září a obě karty byly předtím použity v America’s Thrift Stores. Myslím, že začnu častěji platit hotově,“ napsala klientka řetězce s přezdívkou Nappy Model pod varováním šéfa  America’s Thrift Stores na oficiální stránce řetězce na Facebooku.

Utratil jsem 6,58 dolaru, ale stálo mě to dalších 434,39 dolaru.
jeden ze zákazníků

Podle dalšího ze zákazníků America’s Thrift Stores Paula Johnsona přichází varování firmy pozdě, protože jeho bankovní účet již byl hackery zneužit. „V září jsem platil svojí debetní kartou ve vašem obchodě, utratil jsem 6,58 dolaru, ale stálo mě to dalších 434,39 dolaru. Ano, má banka to nahradí, ale může to trvat až 45 dní. Jsem důchodce, který žije z poměrně malé penze a nyní se budu muset uskromnit na jídle a lécích, abych vyšel,“ postěžoval si.

America’s Thrift Stores provozuje charitativní second handy v Alabamě, Georgii, Tennessee, Mississippi a Louisianě na jihovýchodě Spojených států. Zaměstnává přes tisíc lidí a ročně vyplácí více než čtyři miliony dolarů neziskovým organizacím, které podporují sociálně slabé a lidi v nouzi.

V poslední době jde o několikátý úspěšný průnik do platebních systémů amerických firem. Minulý týden se například podařilo odhalit případ, kdy hackeři po dobu téměř celého roku kradli čísla platebních karet hostů sedmi mezinárodních hotelů, které patří americkému realitnímu magnátovi a prezidentskému kandidátovi Donaldu Trumpovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám