Hlavní obsah

Pro českého prostředníka italských hackerů dělalo i ČVUT

Právo, Jakub Troníček
Praha

Se společností Bull, která fungovala jako česká spojka a prostředník pro italské vývojáře speciálního sledovacího softwaru, spolupracovali i počítačoví odborníci z Českého vysokého učení technického (ČVUT).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rektor ČVUT Petr Konvalinka. Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z e-mailů zveřejněných serverem WikiLeaks. Sama univerzita nicméně upozornila, že o možném konečném příjemci práce svých odborníků nevěděla. Škola také odmítla, že by pro soukromou společnost vytvářela tzv. exploity, tedy jakési viry šité na míru, přes které program dokáže infikovat vybrané zařízení.

Špička v IT

Fakulta informačních technologií, která platí za špičku v IT oboru, podle vyjádření rektora ČVUT Petra Konvalinky spolupracuje ve snaze pomoci se svými znalostmi dlouhodobě s orgány činnými v trestním řízení a s dalšími státními institucemi a právě proto prý v roce 2013 podepsala smlouvu s českou společností Bull.

„Při podpisu smlouvy nebyly fakultě známy informace o charakteru celého projektu a konečném příjemci. Společnost Bull, toho času disponující certifikací na stupeň utajení tajné, se fakultě zaručila, že takovéto plnění bude poskytnuto toliko státním institucím,“ konstatuje Konvalinka v tiskovém prohlášení.

Firma Bull každopádně aktivně spolupracovala právě se soukromou italskou vývojářskou společností, která pak slídící software prodávala vládnímu, ale i privátnímu sektoru po celém světě.

Právě prostřednictvím firmy Bull si software pojmenovaný RSC koupila i česká policie, konkrétně její útvar zvláštních činností zajišťující pro detektivy z celé republiky odposlechy.

Akademici: Viry nejsou naše dílo

Důstojníci útvaru si přitom u Italů v uplynulých letech objednávali škodlivé viry tvořené na míru pro možné použití u konkrétních webových stránek, mimo jiné u několika velkých českých bank nebo e-shopů.

ČVUT nicméně striktně odmítlo, že by se právě na tomto její odborníci podíleli. „V rámci smlouvy bylo vyvinuto a poskytnuto společnosti Bull jedno plnění, které však nebylo touto ani jinou firmou použito,“ uvedl rektor.

„Společnost Bull i fakulta informačních technologií v této věci postupovaly striktně v souladu s platnými zákony a toto poskytnuté plnění nemá žádnou souvislost s tzv. exploity ani se zranitelnostmi popisovanými v posledních dnech v médiích,“ řekl rektor Konvalinka s tím, že spolupráce poté nijak nepokračovala.

Žádné pokračování spolupráce nebylo

Dokumenty, které si Hacking Team nechal ukrást a které jsou kompletně zveřejněny na internetu, přitom obsahují i mailovou korespondenci mezi zástupci Bullu a Hacking Teamu, jejichž adresátem byl zároveň i šéf fakultní katedry počítačových systémů Tomáš Zahradnický.

Předmět zprávy naznačoval, že tématem bylo hledání nového partnera pro tvorbu exploitů. Podle ČVUT nicméně tato korespondence k ničemu konkrétnímu nevedla. „Komunikace nevyústila v žádné pokračování spolupráce mezi fakultou a společností Bull,“ uvedlo vedení ČVUT.

Doložka o mlčenlivosti

Sám Zahradnický přitom pro Právo zároveň odmítl, že by s italskými vývojáři spolupracoval na vlastní pěst. „Jako soukromá osoba nemám a ani jsem nikdy neměl s firmou Hacking Team nic společného,“ prohlásil Zahradnický. Jakékoliv podrobnosti ke spolupráci se společností Bull ale stejně jako vedení ČVUT sdělit s odkazem na smluvní doložku o mlčenlivosti odmítl.

Smlouva podle prohlášení rektora vypršela v únoru 2014. Zástupci Bullu se k celé věci už dříve odmítli vyjadřovat, odkázali pouze na prohlášení firemního právníka, podle kterého se společnost při spolupráci s Hacking Teamem držela striktně v zákonných mantinelech.

Reklama

Výběr článků

Načítám