Hlavní obsah

Terčem hackerských útoků se stalo na 19 tisíc francouzských webů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Hackeři podnikli útoky na 19 tisíc francouzských webů. Uvedl to ve čtvrtek šéf francouzské armádní složky obrany proti kybernetickým útokům Arnaud Coustilliere s tím, že ministerstvo obrany se kvůli tomu rozhodlo posílit ochranu svých sítí, neboť i ty byly napadeny. Masivní hackerské útoky přicházejí týden poté, co Paříží otřásly teroristické atentáty.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle Coustilliera vedly útoky i poměrně známé hackerské skupiny podporující islámské extremisty. Kromě stránek vojenských útvarů se cílem staly nejrůznější weby včetně škol, úřadů, ústavů i pizzerií. Útoky nenapáchaly prakticky žádné škody kromě toho, že zasažené stránky nebyly nějakou dobu dostupné.

Šéf francouzské armádní složky obrany proti kybernetickým útokům si myslí, že podle načasování hackerských útoků šlo o odpověď na miliónové nedělní shromáždění lidí v Paříži, kteří vyjádřili jasný odpor vůči teroristickým atentátům. Ty si minulý týden vyžádaly 20 mrtvých včetně tří útočníků.

Francouzský deník Le Figaro v pátek uvedl, že několik francouzských zpravodajských webů je stále nedostupných. Hostingové služby uvedly, že je to kvůli „incidentu“, nespecifikovaly však, zda se jednalo o kybernetický útok, či technický problém.

Anonymous chtějí rozpoutat kybernetickou válku

Na internetu jsou však aktivní také hackeři, kteří sympatizují s Francouzi. Hnutí Anonymous už v pondělí vyzvalo své přívržence, aby pomohli rozpoutat válku proti webovým stránkám podporujícím islámské extremisty.

Svůj první útok při operaci zvané "#OpCharlieHebdo" zahájili kybernetičtí nájezdníci už na konci minulého týdne. Prostřednictvím DDoS útoku se jim podařilo vyřadit z provozu francouzské stránky ansar-alhaqq.net, které mají údajně podporovat džihádisty.

Zástupci hackerského hnutí se již nechali slyšet, že „je to pouhý začátek“. Na jaké konkrétní cíle se chystají v rámci operace "#OpCharlieHebdo" zaútočit, ale ze strategických důvodů na mikroblogovací síti Twitter neprozradili. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám