Hlavní obsah

Odhalena největší krádež hesel v historii internetu. Stopy vedou do Ruska

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 1,2 miliardy hesel mělo být ukradeno během obřího hackerského útoku na stovky tisíc webů. Bezpečnostní experti ze společnosti Hold Security, kteří krádež přihlašovacích údajů odhalili, hovoří o největším útoku v historii internetu. Stopy podle nich vedou do Ruska, uvedl server BBC.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Za útokem stojí bezejmenná skupina, kterou bezpečnostní experti pojmenovali CyberVor (Kybernetický zloděj). Tento gang počítačových pirátů měl napadnout více než 420 tisíc internetových stránek a FTP serverů.

„Se stovkami tisíc zasažených míst zahrnuje seznam prakticky všechna průmyslová odvětví po celém světě, stejně tak ale i množství malých či dokonce osobních webových stránek,“ vysvětlují bezpečnostní experti, jak se hackerům podařilo získat více než miliardu přihlašovacích údajů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Právě to, že se hackeři nezaměřovali pouze na velké společnosti, výzkumníky znepokojuje. „Bez pochybností to nebyl nájezd na velké společnosti, místo toho se zaměřili na všechny stránky na internetu,“ stojí ve zprávě Hold Security.

Jaké konkrétní weby nebo firmy byly útokem zasaženy, však zatím zástupci Hold Security neprozradili kvůli probíhajícímu vyšetřování. S ohledem na velké množství odcizených účtů není vyloučeno, že postiženi budou i uživatelé z Česka.

Hesla nakupovali i na černém trhu

Podle bezpečnostních expertů gang kybernetických nájezdníků budoval obří databázi přihlašovacích údajů. Nezanedbatelné množství z nich nakoupili od ostatních hackerů na černém trhu.

Již nyní existují důkazy, že odcizené databáze přístupových údajů byly zneužity při útocích na e-mailové poskytovatele, sociální média i další webové stránky. CyberVor hesla využíval k šíření spamu i k infikování legitimních systémů škodlivými kódy.

Anketa

Používáte na přihlášení na různé servery stále stejná hesla?
Ano, mám jen jedno a to užívám všude.
12,6 %
Mám několik hesel, která používám.
80,4 %
Pokaždé vymyslím nové heslo.
7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2060 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám