Hlavní obsah

Podvodníci to zkoušejí přes SMS

Novinky, zgl

Výzkumníci ze společnosti AdaptiveMobile analyzují nového červa nazývaného Selfmite, který se zaměřuje na chytré telefony s operačním systémem Android. Bezpečnostním expertům dělá vrásky na čele především proto, že se dokáže šířit prostřednictvím SMS zpráv. Obrana přitom není vůbec snadná.

Foto: Profimedia.cz

Lidé si zvykli být opatrní na podvodné odkazy v e-mailech, u SMS zpráv ale obezřetnost chybí.

Článek

Ve chvíli, kdy se Selfmite uhnízdí v chytrém telefonu, dokáže kontaktům uloženým v adresáři automaticky odesílat SMS zprávy s odkazy na jeho stažení. Tak se neustále šíří na další a další přístroje.

Lidé si totiž zvykli být opatrní na podvodné odkazy v e-mailech, u SMS zpráv ale obezřetnost chybí. Pokud obdrží na první pohled neškodný odkaz v textové zprávě od svých přátel, neváhají jej otevřít, konstatoval server Security Affairs.

Zkracovače červa maskují

To, že se jedná o podvod, není navíc na první pohled vůbec poznat. Počítačoví piráti totiž využívají zkracovače internetových adres, aby podvodné aplikace co nejvíce zamaskovali.

Riziko plynoucí z této hrozby přitom podle nich není radno podceňovat. Podle bezpečnostních expertů mohou touto cestou kyberzločinci získat úplnou kontrolu nad napadeným přístrojem. Snadno se tak dostanou k citlivým datům, uloženým heslům a v neposlední řadě hrozí také zneužití internetového bankovnictví. To totiž uživatelé využívají na svých smartphonech stále častěji.

Není vyloučeno, že chování červa jeho tvůrci upraví.
výzkumníci z AdaptiveMobile

Jak výzkumníci z AdaptiveMobile upozorňují, není vyloučeno, že chování červa jeho tvůrci upraví. Selfmite by pak mohl například odesílat SMS zprávy na placené služby, což by uživatel rozhodně poznal na svém vyúčtování. Cena za jednu tzv. Premium SMS v současnosti může činit pouhou korunu, ale klidně také 600 Kč.

Odhalit nezvaného návštěvníka na chytrém telefonu zvládne většina antivirových programů. Ty však na rozdíl od klasických počítačů nejsou u smartphonů ani zdaleka samozřejmostí. Pokud uživatelé žádný bezpečnostní software nepoužívají, je vhodné dbát zvýšené obezřetnosti při otevírání odkazů v SMS zprávách.

Selfmite ukazuje nový trend 

Červa není možné stáhnout, pokud v telefonu není povolena instalace aplikací z jiných zdrojů, než je oficiální obchod. Přestože hrozba se v současnosti týká výhradně platformy Android, není vyloučeno, že počítačoví piráti svou pozornost zaměří i na jiné mobilní operační systémy.

Selfmite ukazuje podle bezpečnostních expertů jasný aktuální trend. Kyberzločinci se budou na chytré telefony zaměřovat kvůli jejich rostoucí popularitě stále častěji a jejich útoky budou s postupem času sofistikovanější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám