Hlavní obsah

12 tipů, jak bezpečně nakupovat na internetu

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Nakupování na internetu je naprosto samozřejmou součástí příprav na Vánoce. Bohužel, s nárůstem objemu zboží a služeb pořizovaných online roste i počet bezpečnostních incidentů s tím spojených. Přečtěte si 12 užitečných tipů, jak zůstat při internetových nákupech v bezpečí.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

1.    Připravte na nákupy svá zařízení

Stejně jako musí být závodní auto připraveno před důležitým závodem, měl by být i váš počítač nebo mobil připraven pro nakupování online. Věnujte čas aktualizaci operačního systému, internetového prohlížeče a antivirového programu.

2.    Zůstaňte u prověřených obchodů

Nakupujte od obchodníků, kteří si vybudovali reputaci tím, že dělají to, co slíbí, a jsou schopni dodat nabízené zboží včas. Poslední věc, kterou byste si před svátky přáli, je darovat špatné dárky nebo nedarovat nic, protože objednané zboží nedorazí včas.

3.    Používejte unikátní hesla

Čtyři z pěti uživatelů při online nakupování používají jediné heslo pořád dokola, což je velmi rizikové. Mnohem bezpečnější je používat unikátní hesla a jednorázové e-mailové schránky.

4.    Dávejte si pozor na málo uvěřitelné nabídky

Vyhněte se obchodům, které nabízí zboží neuvěřitelně levně. Je to zkrátka vysoce rizikové. Vzpomeňte si na lidi, kteří nakoupili až příliš levně a své zboží třeba nikdy nedostali. Vždy se dívejte na reference obchodu.

5.    Nakupujte raději z počítače než z mobilu

Dbejte na to, aby byla veškerá komunikace šifrovaná použitím protokolu SSL. Na první pohled to poznáte tak, že je v adrese zobrazen odkaz s HTTPS. Obojí si můžete zkontrolovat v adresním řádku. To vše je mnohem jednodušší na počítači, než na tabletu nebo smartphonu.

6.    Pozor na nabídky, které brzy končí

Dávejte si zvlášť pozor na nabídky, které mají velmi omezenou dobu platnosti. Zpravidla přicházejí e-mailem, ale můžete se s nimi setkat i na sociálních sítích. Pokud jste vybízeni k rychlé reakci, jde dost možná o podvod. Ti, kteří z obavy z nedostatku času zareagují a zaplatí, většinou mají smůlu.

7.    Nenakupujte přes veřejné Wi-Fi sítě

Jestliže chcete nebo musíte nakupovat přes Wi-Fi síť, nakupujte raději z domova nebo ze zabezpečené Wi-Fi sítě. Tu poznáte tak, že je u ní symbol zámku, což značí, že je zabezpečena. Vyhnete se tak riziku, že informace, které odesíláte skrze bezdrátovou síť, mohou být zneužity a zobrazeny někým jiným.

8.    Berte ohled na věk obdarovaného

Pokud kupujete svému dítěti nejnovější elektroniku, ujistěte se, že produkt nabízí funkci rodičovská ochrana. Nejnovější počítače, mobily nebo tablety disponují možnostmi, jak zabránit vašemu potomkovi dostat se na nevhodné internetové stránky, hrát násilné hry nebo komunikovat s neznámými lidmi.

9.    Plaťte raději kreditní kartou

Pokud se stanete obětí podvodu, existuje ještě šance, že dostanete své peníze zpátky. Větší šanci máte v případě, že jste platili kreditní kartou. Vaše kreditka je pravděpodobně pojištěná proti podvodu, zatímco běžné debetní karty většinou nijak zabezpečeny nejsou.

10.    Neprozrazujte o sobě víc, než je nutné

Při vyplňování objednávky je vždy potřeba vyplnit řadu údajů, z nichž některé jsou poměrně důvěrné. Je-li ale formulář příliš dlouhý a požaduje po vás zcela irelevantní informace, např. rodné číslo, mějte se na pozoru. Možná z vás jen tahají citlivé údaje.

11.    Nečekejte peníze za odpovědi na otázky

Na internetu se objevuje mnoho lákavých nabídek, které nabízejí peníze za odpovědi na jednoduché a krátké otázky typu “Jakou barvu má toto červené auto?”. Pokud vám ale bude někdo na internetu nabízet např. tisíc korun za odpovědi na krátký dotazník, rozhodně na nic neodpovídejte ani neuvádějte své telefonní číslo a stránku pro jistotu zavřete.

12.    Zůstaňte obezřetní i po svátcích

Po svátcích má většina z nás tendenci nevěnovat pozornost výpisům z účtů, které dostáváme v papírové, nebo stále častěji v elektronické podobě. Pokud se ve výpisu objeví transakce nějakého místa na světě, kde jste nikdy nebyli, nebo jste tam neprováděli žádný nákup, zbystřete a pátrejte. Jen tak velmi rychle zjistíte, kam peníze odtekly a můžete se rychle postarat o nápravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám