Hlavní obsah

Znamená čtečka otisků v mobilech novou naději pro biometrické zabezpečení?

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímání otisků prstů už dávno není výsadou hrdinů hollywoodských sci-fi filmů. Na technologii, která dokáže spolehlivě rozpoznat uživatele za pár vteřin, spoléhají čím dál častěji i výrobci elektronických zařízení. Ta je totiž potřeba ochránit před neoprávněným přístupem. Nejnovějším propagátorem na tomto poli není nikdo jiný než americký gigant Apple.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Biometrické zabezpečení nejnovějšího modelu této firmy spoléhá na „inteligentní“ a „přesné“ laserové snímače otisků prstů. Dotykový senzor je zabudován v jediném tlačítku na přední straně přístroje, Když k němu přiložíte prst, pořídí jeho obraz ve vysokém rozlišení a následně ho „inteligentně analyzuje“ za účelem identifikace.

Apple slibuje nejen další zlepšování spolehlivosti, ale i to, že citlivé záznamy o otiscích prstů nemají šanci uniknout mimo telefon. „Všechny informace o otiscích jsou zašifrovány a uloženy v rámci Secure Enclave uvnitř čipu A7; v žádném případě nebudou ukládány na našich serverech nebo zálohovány v cloudu,“ dušuje se firma.

Zatímco fanoušci konspiračních teorií se přes všechna ujištění obávají, že se jejich otisky prstů dostanou do databází amerických tajných služeb, jen pár dní po uvedení telefonu na trh se povedlo německým hackerům na zdánlivě neprůstřelné zabezpečení vyzrát. A to pomocí starého triku, který prý funguje na většině konvenčních snímačů.

Žádná ochrana není a nikdy nebude stoprocentní

Skupina, která si říká Chaos Computing Club, vytvořila nejdříve fotografii pravého otisku. Tu následně vytiskla na tenkou průhlednou fólii. „Inteligentní a přesný“ snímač podvod spolkl i s navijákem a bez problémů telefon odemkl. Dojem dokonalé biometrické ochrany tak příliš dlouho nevydržel. I když se výrobce do budoucna poučí a technologii vylepší, nejspíš se stejně opět nakonec najde někdo, kdo ji dokáže obejít.

Německý hack tak pouze ukázal na skutečnost, která je vlastní všem bezpečnostním technologiím bez výjimky. Ať už se jedná o zámek na dveřích, antivirus v počítači nebo biometrické zabezpečení smartphonu, žádná ochrana není a nikdy nebude stoprocentní. Přesto na ni lidé spoléhají. Zloději se vám mohou vloupat do bytu i přes tisíce bezpečnostních zámků. Stejně však před odchodem do práce raději zamknete.

Nakolik je biometrické zabezpečení v praxi bezpečnější než mnohokrát zatracená a následně opěvovaná standardní ochrana heslem, je tedy znovu předmětem odborné debaty. Platí ovšem zásada, že lepší nízká bezpečnost než žádná bezpečnost. Lidé líní zadávat heslo nebo dotykové gesto možná přijdou na chuť právě snímání otisků prstů. Třeba jenom proto, že si při ověřování totožnosti budou připadat jako agenti FBI.

Reklama

Výběr článků

Načítám