Hlavní obsah

Je bezpečné platit mobilním telefonem?

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Odpověď zní ano, má to ale jeden háček. Tak jako u každého bankovního styku, i při placení mobilním telefonem byste měli dbát základních bezpečnostních zásad. Přestože je systém založený na využití speciálních aplikací pro smartphony a tablety relativně bezpečný, není úplně bez rizika.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Neklikejte na odkazy

Určitě už jste slyšeli o phishingu. Jedná se o praktiku počítačových zločinců, kteří se snaží zmást uživatele a donutit ho prozradit jim důvěrné informace, typicky přihlašovací údaje k bankovnímu účtu. Phishingový útok nejčastěji využívá e-maily nebo SMS zprávy, které obsahují výzvu k zadání přihlašovacích údajů, případně internetový odkaz vedoucí na falešnou stránku připomínající rozhraní pro přístup k internetovému bankovnictví. Proto raději vždy zadávejte internetovou adresu banky ručně a nikdy neposílejte přihlašovací údaje e-mailem nebo SMS.

Nedůvěřujte veřejné Wi-Fi

Tato rada platí všeobecně, u mobilního bankovnictví ale dvojnásob. Kavárny s Wi-Fi připojením jsou jednoznačně příjemným místem, nikoliv však bezpečným. Nikdy totiž nevíte, kdo má přehled o posílaných datech prostřednictvím neznámé Wi-Fi sítě. Pokud chcete u ranní kávy a čtení zpráv na svém mobilu rovnou i jeho prostřednictvím zaplatit pár složenek, rozmyslete si to. A když už musíte, spolehněte se spíše na standardní mobilní připojení, které je mnohem bezpečnější.

Používejte oficiální aplikaci

Mnoho bank nabízí svým zákazníkům vlastní aplikaci, kterou si mohou stáhnout přímo z oficiálních zdrojů. Výhodou takových aplikací je, že nabízejí mnohem vyšší úroveň bezpečnosti než posílání informací přes SMS nebo e-mail. Data posílaná po síti mezi bankou a zařízením jsou totiž složitě šifrována, takže i kdyby došlo k jejich zachycení, byla by útočníkům k ničemu. V minulosti se bohužel objevily falešné bankovní aplikace, ujistěte se proto, že používáte tu, kterou vám doporučila vaše banka.

Dejte pozor, co stahujete

Není žádnou novinkou, že viry a různé škodlivé kódy mohou zaútočit nejen na váš počítač, ale klidně i na mobilní telefon. Malware pro mobilní zařízení je na prudkém vzestupu a spektrum hrozeb se začíná blížit tomu, co se děje na počítačích. Příkladem nebezpečné mobilní havěti je např. keylogger, který zaznamenává, jaké příkazy zrovna na svém smartphonu zadáváte – včetně uživatelského jména a hesla. Proto raději kontrolujte detaily o aplikaci v momentě, kdy si ji do smartphonu stahujete.

Dávejte si pozor na svůj mobil

Hlavní důvod, proč je mobilní bankovnictví tak populární, je ten, že telefon můžete vzít kamkoli s sebou. Stejně tak ho ale můžete kdekoli a kdykoli ztratit. A to se všemi hesly, telefonním seznamem, záznamy v kalendáři, zprávami a e-maily. A teď si představte, že váš malý pomocník padne do špatných rukou. Rozmyslete si proto, jestli nestojí za to zamknout si klávesnici heslem či dotykovým gestem. Existují také aplikace, které v případě krádeže či ztráty dokážou pomocí GPS signálu mobilní telefon najít, případně na dálku zablokovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám