Hlavní obsah

Hackeři vysáli z bankovních účtů téměř miliardu korun díky jedinému viru

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na více jak 36 miliónů eur, tedy přes 908 miliónů korun si přišli počítačoví podvodníci díky škodlivému programu Eurograbber. Ten vysával lidem peníze z bankovních účtů především v Evropě. Upozornil na to server Dark Reading.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Útokem je postiženo více než 30 000 lidí a 32 různých bank z celé Evropy. Největší škody prý nezvaný počítačový návštěvník napáchal v Německu, Itálii, Španělsku a Holandsku. Zda jsou mezi postiženými také uživatelé z Česka, zdroje neuvádí.

„Šlo o velice sofistikovaný útok. Hackerům se podařilo totiž kromě samotných počítačů infikovat také chytré telefony uživatelů. Tím získali naprostou kontrolu nad jejich bankovními účty,“ přiblížil průběh útoku Darrell Burkey, ředitel společnosti Check Point IPS, která se specializuje na ochranu počítačových systémů.

Podle Burkeyho je zarážející, že se hackerům podařilo napadnout takové množství bankovních účtů. Obzvláště s přihlédnutím k tomu, že kromě počítače, museli získat kontrolu také nad mobilním telefonem.

Virus si hrál na špióna

Ve chvíli kdy se virus Eurograbber zabydlel bez vědomí uživatele v počítači, sledoval probíhající komunikaci na síti. Konkrétně vyčkával, až uživatel bude provádět nějakou platbu na internetu. Tak získal jeho telefonní číslo.

Na mobil pak zaslal podvodnou zprávu, která se tvářila, jakoby byla od banky. Ta uživateli tvrdila, že musí aktualizovat systém v mobilu kvůli přístupu k internetovému bankovnictví. Ve chvíli, kdy ji důvěřivý člověk odkliknul, nainstaloval si škodlivý kód i do mobilu, čímž jej zcela zpřístupnil útočníkovi.

„S něčím takovým jsme se ještě nikdy nesetkali... Aby se jim podařilo vysát peníze z tolika bankovních účtů. Jak se ale zdá, éra chytrých telefonů s sebou přináší i stinnou stránku,“ konstatoval Burkey. Právě mobily s operačním systémem podle něj umožnily hackerům provádět platby na internetu. „Hloupý telefon vám nikdo nezaviruje,“ podotkl.

Na fakt, že většina lidí nevěnuje žádnou pozornost zabezpečení chytrých telefonů, poukazují bezpečnostní experti opakovaně. Přitom v dnešní době již existují viry, které dokážou odposlouchávat mobilní komunikaci, nebo krást peníze prostřednictvím odesílání prémiových SMS. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám