Hlavní obsah

Hacker se naboural do stránek České televize

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hackerovi, který na internetu vystupuje pod přezdívkou p1r@t3z'sec, se podařilo v sobotu dopoledne nabourat do webových stránek České televize. Místo archivu pořadů se na stránkách ivysilani.cz zobrazovalo prohlášení hackerů, ve kterém informovali o slabém zabezpečení webu. Prolomit se hackerovi podařilo také zabezpečení stránek hydeparkct24.cz.

Hacker se naboural do stránek České televizeVideo: vimeo.com

 
Článek

„Existují pouze tři způsoby, jak se nás zbavit. Jedním z nich je zbavit se počítačů a další elektroniky... Druhým je poskytnout nám, co chceme, tedy volný přístup ke všem informacím. A třetí, ve vašem případě zásadní, podávat objektivní a pravdivé informace. Dokud se nestane jedna z těchto věcí, ani trochu se nehneme,“ uvedl na webu ivysilani.cz hacker, který se hlásí k hnutí Lulz.

„Jednalo se o částečný výpadek. Kolegové to dávají do pořádku standardní cestou,“ řekla Novinkám mluvčí České televize Michaela Fričová.

Foto: iVysilani.cz

Stránka internetového vysílání České televize napadená hackery

Hacker p1r@t3z'sec napadené stránky ivysilani.cz přesměroval na adresu master.cestatelevize.cz. I když přesměrování zvládli administrátoři serverů České televize opravit během několika desítek minut, výzva na subdoméně master.ceskatelevize.cz byla dostupná ještě ve 12:30.

Foto: iVysilani.cz

Stránka internetového vysílání České televize napadená hackery

Hackerský útok by mohl souviset s protesty, které se uskutečnily v Praze a dalších městech ve čtvrtek a pátek. Kolem tisícovky demonstrantů kritizovalo politickou situaci v České republice a pod hlavičkou tzv. Holešovské výzvy žádalo odstoupení vlády a prezidenta.

Právě Česká televize podle demonstrantů o protestu neinformovala dostatečně. Během čtvrtečního průvodu na jednoho z reportérů ČT pokřikovali "Hanba!" [celá zpráva]

Hacker p1r@t3z'sec není v českém pirátském podsvětí žádný nováček. Už dříve se mu podařilo nabourat do stránek lucerna.cz, zpmvcr.cz, stroke.sk, zoohoo.cz či matweb.pl. Útok na weby ivysilani.cz a hydeparkct24.cz je ale prozatím jedním z jeho největších „úlovků“.

Ideologických útoků bude přibývat

Podobné ideologické útoky hackerů nejsou v poslední době ničím výjimečným a podle bezpečnostních expertů se s nimi budeme setkávat stále častěji. Takzvaný hacktivismus, tedy aktivita hackerů v on-line světě, se bude týkat stále častěji firem i státních organizací.

„Více než dříve budou tyto akce mířit proti politikům, soudům, policejním složkám, ale i vrcholným manažerům. V roce 2012 dojde také k ukázkovým akcím v oblasti kybernetické války. Hlavním cílem zatím bude spíše testovat možnosti těchto útoků. Až dosud vlády vyspělých zemí chránily především své vládní a vojenské sítě. Nyní bude třeba uvědomit si i míru škod, které mohou způsobit akce proti další kritické infrastruktuře, zejména proti rozvodným sítím,“ konstatovala mluvčí české pobočky antivirové společnosti McAfee Alžběta Hanibalová.

Ideologicky motivovaný útok zaznamenala společnost Eset například po prosincových parlamentních volbách v Rusku. Cílem hackerské aktivity se stala webová stránka Superjedi.ru, kde si v diskusním fóru lidé vyměňovali názory na politickou situaci v zemi, připomněl server Softpedia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám