Hlavní obsah

Anonymous vydali vlastní operační systém s desítkami hackerských vychytávek

Novinky, mif

Na internetu se objevila upravená verze operačního systému Ubuntu Linux s názvem Anonymous-OS, která pochází od stejnojmenného hackerského sdružení. Už v základu obsahuje desítky programů, které piráti využívají k napadání cizích počítačů a účtů. Jejich obsluha je přitom tak jednoduchá, že nabourávat se do cizích počítačů, sítí nebo on-line účtů zvládne i naprostý amatér.

Foto: Anonymous-OS

Ukázka nového hackerského operačního systému

Článek

Tvůrci operačního systému Anonymous-OS tvrdí, že jej vyvinuli jako „učební pomůcku k testování bezpečnosti webu“. I proto má v sobě již předinstalované programy, které jsou určené k prolamování hesel, anonymnímu surfování na internetu či vyhledávání bezpečnostních trhlin na webových stránkách.

Nechybí ani aplikace, kterou hackeři využívají k takzvaným DDoS útokům (Distributed Denial of Service). Při nich začnou tisíce počítačů přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Foto: Anonymous-OS

Ukázka nového hackerského operačního systému

Většina programů má navíc velice jednoduchou obsluhu. Zpravidla stačí stisknout pár tlačítek a program začne automaticky pracovat sám, jednoduše jej tak může zneužít i uživatel bez jakýchkoliv hlubších znalostí.

Operační systém navíc není na počítač potřeba ani instalovat, protože se jedná o tzv. Live CD, tedy distribuci, kterou je možné spustit přímo z optické mechaniky. Jednoduchosti zneužití jsou si vědomi nejspíše i samotní tvůrci, proto na svůj web umístili upozornění o odpovědnosti.

Foto: Anonymous-OS

Ukázka nového hackerského operačního systému

„Nepoužívejte žádné programy k napadení internetových stránek. Pokud zaútočíte na jakýkoliv web, můžete skončit ve vězení, protože ve většině zemí je to zločin,“ uvedli hackeři na svých internetových stránkách s tím, že „uživatel má plnou odpovědnost za jakékoliv protiprávní jednání“.

Server Softpedia s odvoláním na jednoho ze zástupců hackerského hnutí tvrdí, že Anonymous nemají s novým operačním systémem kromě názvu nic společného a že obsahuje řadu nebezpečných trojských koňů. Lidé by ho proto neměli stahovat. To nic ale nemění na faktu, že desítky programů mohou v rukách počítačových pirátů napáchat pěknou neplechu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám