Hlavní obsah

Dva satelity NASA ovládli hackeři, mohli je nechat spadnout

Novinky, mif

Krušné chvilky zažili v roce 2007 a 2008 bezpečnostní experti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Podle agentury Bloomberg se totiž v těchto letech podařilo hackerům na několik minut ovládnout dva satelity. Mohli vysílat i přijímat data, ovládat jejich pohyb na orbitě a v krajním případě je dokonce nechat spadnout.

Článek

O obou útocích pojednává pravidelná zpráva o ekonomických a bezpečnostních vztazích mezi Amerikou a Čínou, která má být vydána v průběhu listopadu. A právě její kopii se podařilo získat agentuře Bloomberg.

Ve zprávě se mimo jiné zmiňuje i katastrofický scénář toho, jak by průnik hackerů do systémů NASA mohl vypadat: „Takový průnik představuje řadu potenciálních hrozeb, obzvláště je-li dosaženo na satelity s více citlivými funkcemi. Přístup k ovládání by útočníkovi umožnil satelit poškodit, nebo zcela zničit.“

Podle zprávy se podařilo hackerům ovládnout satelity pomocí přes internet infikovaných počítačů na základně Svalbard v norských Špicberkách. První průnik byl zaznamenán v říjnu 2007, kdy počítačoví piráti získali nadvládu nad satelitem Landsat-7, který monitoruje povrch Země, na více než 12 minut.

Druhým napadeným satelitem pak byl v červnu 2008 Terra AM-1, který slouží ke studování klimatu. Ten hackeři ovládali dvakrát dvě minuty. Co přesně v inkriminovanou dobu piráti se satelity dělali, zpráva nezmiňuje.

Jisté ani není, odkud přesně útoky hackerů pocházely. Podle jedné z teorií ale mohlo jít o Čínu. Tamní vláda ovšem jakoukoliv spojitost s průniky popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám