Hlavní obsah

Hacker dokáže napadnout už i baterii v notebooku a zničit ji

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti uživatelům kladou neustále na srdce, že by měli mít neustále aktualizovaný operační systém a používat antivirový software, aby se jim do počítače nedostal žádný škůdce. Hackeři už se v dnešní době ale dávno nesoustředí pouze na bezpečnostní trhliny, které by jim otevřely zadní vrátka do operačního systému. Dokážou napadnout i baterii notebooku a pomocí škodlivého programu ji zničit.

Článek

Tvrdí to alespoň bezpečnostní expert Charlie Miller, který podle vlastních slov dokázal ovládnout řídící čip akumulátoru v notebooku od Applu. Ten má na starosti monitorovat teplotu baterie a rozhodovat, kdy se bude nabíjet a kdy nikoliv.

Špatné nastavení tohoto čipu může vést k přehřátí baterie a v krajní situaci dokonce až k její explozi. V opačném případě by se mohla tvářit jako vybitá a notebook by nemusel jít vůbec zapnout.

Řídící čip je možné konfigurovat pouze v případě, že znáte přístupové heslo. A to právě podle Millera nemá každý čip vlastní, ale všechny notebooky od Applu jej mají totožné. Toto heslo je přitom veřejné, firma jej uvedla u dokumentace ovládacího softwaru čipu (takzvaného firmwaru), napsal server Ebidle Apple.

Bezpečnostní expert se tak dokáže s pomocí speciálního programu jednoduše dostat do řídicí jednotky a změnit její nastavení, například posunout mezní hodnoty pro přehřátí. Millerovi se takto podařilo nabourat do ovládání sedmi notebooků MacBook Pro. Bližší informace o svém zkoumání plánuje zveřejnit v srpnu na konferenci Black Hat.

Baterie je u notebooků velice citlivá komponenta, která v krajním případě může uživateli i ublížit. I proto bylo v roce 2006 vyměněno více než milión baterií vyrobených firmou Sony v noteboocích společností Dell, Apple, Lenovo a Toshiba. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám