Hlavní obsah

Zabijákův iPhone není jediný, FBI chce po Applu odblokovat i další zařízení

Novinky, mif

Amerikou otřásá spor týkající se iPhonu islámského radikála, který loni v prosinci v kalifornském San Bernardinu společně se svou ženou zastřelil 14 lidí. FBI tlačí prostřednictvím soudu na společnost Apple, aby jablečný smartphone odemknula. Jak ale upozornil server Extreme Tech, vyšetřovatelům o toto jediné zařízení rozhodně nejde, je jich daleko více.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obejít zabezpečení nějakého přístroje s logem nakousnutého jablka chce kvůli vyšetřování FBI měsíc co měsíc. Jen od loňského října chtěla odemknout celkem devět zařízení, jak ukazuje tabulka níže v článku, kterou zveřejnil server Extreme Tech.

Převážně šlo o telefony od Applu. Přehled obsahoval dokonce starší iPhony 3, stejně tak ale i předposlední generaci 6 Plus. Pouze v jednom jediném případě šlo o iPad.

Zástupci amerického počítačového gigantu nicméně vznesli proti všem žádostem námitky. To jinými slovy znamená, že prosbám FBI ani v jednom z případů nevyhověli.

Foto: www.extremetech.com

S ohledem na množství žádostí působí o to kontroverzněji žádost amerických vyšetřovatelů, kteří po Applu chtějí, aby jim udělal „zadní vrátka“ do systému iOS. Právě ten využívají chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad.

Implementací takového nástroje do zmiňované mobilní platformy by byla FBI schopna obejít zabezpečení prakticky jakéhokoliv iPhonu nebo iPadu v budoucnosti. A nehraje roli, zda by šlo o přístroj teroristy, nebo běžného občana.

Vedení Applu se tak logicky obává možného zneužití a nechce FBI vyhovět.

FBI se snažila do uzamčeného iPhonu islámského radikála dostat celé dva měsíce. Útočník měl ale svůj iPhone nastavený tak, aby se po zadání deseti nesprávných přístupových hesel automaticky vymazal, s čímž si bezpečnostní experti z FBI evidentně nedokázali poradit.

Experti FBI po třech měsících neuspěli

Právě proto se vyšetřovatelé obrátili na soud. Ten v únoru společnosti Apple nařídil, aby FBI pomohla iPhone odkódovat. Jde o první takové rozhodnutí soudu, který musel zvážit, zda má právo na soukromí v digitálním prostoru přednost před národněbezpečnostními zájmy.

Americký počítačový gigant nicméně stanovisko nezměnil ani po výroku soudkyně. Šéf Applu prohlásil, že nařízení bude ignorovat, protože ohrožuje bezpečnost a důvěru zákazníků, i když vláda žádala o možnost použít software na odkódování pouze v tomto jediném případě. [celá zpráva]

Útok v San Bernardinu byl nejtragičtějším od teroristických útoků v zemi v září 2001. Zradikalizovaný muslim Syed Farook a jeho žena Tashfeen Maliková tam zkraje prosince zastřelili 14 lidí. Později byli zabiti při přestřelce s policií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám