Hlavní obsah

Česko bude pokryto LTE internetem příští rok, slíbil T-Mobile

Mobilní operátor T-Mobile dokončí kompletní pokrytí Česka rychlou sítí LTE v příštím roce. Dostupnost se zvýší z nynějších 80 na 99 procent populace. Firma do LTE příští rok investuje kolem tří miliard korun, tedy podobně jako letos. Celkové investice do LTE dosáhnou 15 miliard korun. Uvedl to generální ředitel T-Mobilu Milan Vašina.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Tempo výstavby LTE akcelerujeme. Do konce letošního roku zvýšíme počet vybudovaných vysílačů ze stávajících 2500 na 3700," uvedl Vašina. Dodal, že všechny nově budované vysílače obsahují technologii single RAN, která na jednom místě shrnuje komponenty pro sítě GSM, 3G a LTE.

Konkurenční Vodafone pokrývá podle svých údajů 92 procent populace a O2, se kterou T-Mobile část infrastruktury sdílí, má LTE v dosahu více než 80 procent obyvatel.

Po roce 2016 se bude T-Mobile soustředit na zvyšování kapacity sítě, aby byla schopná přenést rostoucí objemy mobilních dat. „Jen v letošním roce vzrostl objem posílaných dat v rámci neomezených tarifů o 30 procent," upozornil Vašina.

V roce 2018 chce operátor jako první v Česku začít s vypínáním mobilní sítě 3G a uvolněné frekvence využít pro zvyšování kapacity LTE. Zákazníkům chce ale nechat dostatečně dlouhé přechodné období na pořízení telefonů, které LTE podporují.

T-Mobile je s šesti milióny zákazníků největší tuzemský mobilní operátor. Na českém trhu působí od roku 1996. Patří do skupiny Deutsche Telekom.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám