Hlavní obsah

Sebevražda Ivety Bartošové a volby aneb Rok 2014 na českém internetu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní rok se nesl ve znamení voleb, lidé volili své zástupce do Senátu, Evropského parlamentu i obecních zastupitelstev. To se samozřejmě promítlo i do zájmů uživatelů internetu. Kromě politiky se na celosvětové počítačové síti hledaly také informace o úmrtích známých osobností. Vyplývá to z informací společnosti Seznam.cz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Iveta Bartošová na archivní fotografii

Článek

Kromě voleb se Češi zajímali ještě o další politické kauzy – především tedy o rozhovor Miloše Zemana z Lán, kdy prezident v přímém přenosu Radiožurnálu použil několik vulgárních výrazů.

„Češi se, alespoň dle výročních výsledků Seznamu skokanů českého internetu, ukázali jako zodpovědní voliči. Zájem vzbudil i odchod slavných osobností, zejména pak sebevražda Ivety Bartošové, která plnila stránky seriózních i bulvárních periodik,“ uvedl Martin Pecka, specialista měření internetu ve společnosti Seznam.cz.

Do středu pozornosti se dostaly i další celebrity, které nás v letošním roce opustily: modelka Kateřina Netolická, reportérka České televize Jana Sotonová, choreograf a tanečník Richard Hes nebo tvůrce hudby pro děti Petr Skoumal.

V žebříčku největších skokanů v kategorii osobností se v první desítce umístila také úspěšná sportovkyně. „Radost můžeme mít z druhého místa snowboardcrossařky Evy Samkové, která se do hledáčku pozornosti dostala svým zlatým úspěchem na zimních olympijských hrách v Soči,“ podotkl Pecka.

Sport a kultura nechybějí

„I když za národní sporty považujeme fotbal nebo hokej, největší skok v zájmu letos zaznamenal zcela jiný sport. Lidi se toužili dozvědět více o Velké pardubické a o tom, jak si při ní povede nezdolný Josef Váňa. Dostih se 140letou tradicí vyhrál v kategorii Zábavní, kulturní, sportovní a společenské akce a nechal za sebou takové události jako zářijový koncert kapely Kabát, festival světla Signal anebo televizní show Hlas Česko Slovenska a X Factor,“ konstatoval specialista měření internetu ve společnosti Seznam.cz.

Stranou zájmu lidí na internetu nezůstal ani televizní program. „Žebříčku vévodí nekonečný seriál Ulice z produkce TV Nova, nicméně bodují i primácké podzimní novinky Vinaři a Svatby v Benátkách, ale i kritiky oceňovaná minisérie z provenience HBO Hořící keř, mapující vypjaté období českých dějin po upálení Jana Palacha,“ uzavřel Pecka.

Kompletní Seznam skokanů českého internetu za rok 2014 naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám