Hlavní obsah

V Ostravě dokončili budovu pro superpočítač

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Nová budova Národního superpočítačového centra IT4Innovations, která se v příštím roce stane domovem pro nejvýkonnější počítač v České republice a pro výzkumné týmy, byla v úterý slavnostně otevřena v areálu ostravské Vysoké školy báňské - Technické univerzity. Výstavba stála 190 miliónů korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Otevření Národního superpočítačového centra. Zleva ředitel IT4Innovations Martin Palkovič, vicepremiér Pavel Bělobrádek a rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák.

Článek

„Je to zlomový okamžik. Nyní nás ale ještě čeká příprava technologií pro datový sál a především nákup superpočítače, který svým výkonem desetinásobně překročí výkon současného ostravského superpočítače Anselm,“ řekl ředitel superpočítačového centra Martin Palkovič.

Centrum IT4Innovations vzniklo v roce 2011 a celkem bude provozovat dva superpočítače - tzv. malý a velký klastr.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výkon jako 74 000 notebooků

Malý klastr (superpočítač Anselm) je v provozu od loňského května a doposud byl umístěn ve speciálních kontejnerech. Druhá, finální část superpočítače, bude uvedena do provozu napřesrok. Zatímco Anselm má výkon srovnatelný s výkonem asi 3900 běžných notebooků, velký počítač bude mít výkon srovnatelný s výkonem 74 tisíc notebooků. Půjde o jeden z dvaceti nejvýkonnějších počítačů v Evropě.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Budova Národního superpočítačového centra IT4Innovations

Superpočítač se bude využívat pro obrovskou škálu úloh. „Zjednodušeně řečeno je to velká laboratoř, kde veškeré experimenty probíhají na matematických modelech, které potřebují velký výpočetní výkon. Můžete tady řešit úlohy fyzikální, chemické, biochemické i úlohy z dalších oborů,“ řekl rektor VŠB-TU Ivo Vondrák.

Pomůže v dopravě i při modelování povodní

Superpočítač bude řešit také problémy v dopravě. „Už dnes vyhodnocujeme každou půlminutu polohu 130 tisíc aut na silnicích v České republice a na základě toho podáváme informace na Národní dopravní informační centrum, které potom říká v rádiu: Tam počkáte pět minut, deset minut," řekl rektor.

Jako další oblasti, kde se dá superpočítač využít, uvedl například modelování povodní nebo úlohy z oblasti aerodynamiky.

Zaměstnání pro 200 lidí

Stavba nové budovy, kde umístěn stávající superpočítač Anselm i nový daleko výkonnější superpočítač, byla zahájena v prosinci 2011 a trvala do první poloviny letošního roku. Další tři měsíce trvalo dokončení interiérů a vybavení nábytkem. V srpnu se do nového prostředí přestěhovaly výzkumné týmy a také administrativa.

Nový superpočítač zabere od příštího roku celé jedno patro.

„Bude mít příkon 3 megawatty, takže ho musíte uzavřít do prostoru, který bude chlazen a zajištěn proti požáru. Celé jedno patro je vyhrazeno pro tyto technologie, další prostory jsou kanceláře a zázemí pro výzkumné týmy a administrativu,“ dodal rektor.

Už dnes ostravský superpočítač zaměstnává 190 z plánovaných 200 lidí, z toho deset procent jsou odborníci ze zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám