Hlavní obsah

Českým internetem kolují tisíce virů, které se snaží vybrakovat lidem bankovní účty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet kybernetických útoků s cílem odcizit peníze se loni v Česku zvýšil o 11 procent na 6250 případů. Dvě třetiny tvořily tzv. trojské koně. Uvedla to antivirová společnost Kaspersky Lab.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Celosvětově se podle Kaspersky Lab loni uskutečnilo 28,4 miliónu útoků, což je o 27,6 procenta meziročně více. Vedle trojských koní a programů sledujících činnost na klávesnici (keyloggery) se objevily aplikace sloužící ke krádežím bitcoinů a software ke generování této kybernetické měny.

Právě kvůli rostoucí oblibě bitcoinů mezi kybernetickými zločinci klesl podíl trojských koní jako Zbot, Carberp a SpyEye, stejně jako keyloggerů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Množství mobilních škodlivých programů kradoucích peníze vzrostlo během roku 2013 dvacetinásobně. Nejčastěji zločinci útočili na Android.

Finanční hrozby v kybernetickém světě nejvíce zasáhly Afghánistán, Bolívii, Kamerun, Mongolsko, Barmu, Peru, Turecko a Etiopii. V nich tento typ útoku představoval více než 12 procent všech kybernetických útoků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám