Hlavní obsah

Školáci používají internet pro zábavu a komunikaci s kamarády. Rodiče jako motivační nástroj

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internet je pro většinu lidí v dnešní době již naprostou samozřejmostí. Vnímají to tak i děti, které jej často používají pro komunikaci s kamarády a zábavu, například ke sledování videí. Pro rodiče je celosvětová počítačová síť zase dobrým motivačním nástrojem. Vyplývá to z průzkumu Jaké jsou internetové děti společnosti Seznam.cz.

Foto: Profimedia.cz

Sledování videa je pro děti jednou ze základních internetových aktivit.

Článek

„Dnešní internetové děti surfují především ze svých domovů, a to hlavně v odpoledních a večerních hodinách. Používají internet pro zábavu či jako nástroj komunikace s kamarády a rodinou,“ uvedl Michal Nosek, specialista výzkumu trhu ve společnosti Seznam.cz.

Čas strávený na internetu se přitom liší podle jejich věku a potřeb. „Čím jsou děti starší, tím více času tráví on-line. Dítě ve 4. třídě se připojuje zhruba jednou za 2 až 3 dny. Zato typický osmák zapíná internetový prohlížeč hned po příchodu domů,“ konstatoval Nosek.

Foto: Seznam.cz

„Děti z nižších ročníků zpravidla nesmějí na internet, kdy se jim zachce, ale teprve když splní nějakou povinnost. Rodiče jejich pobyt on-line omezují. Dostals čtyřku? Tenhle týden žádný internet,“ doplnil Michal Buzek, vedoucí analytického oddělení ve společnosti Seznam.cz.

Na internetu děti koukají na videa, poslouchají hudbu, hrají hry a baví se na sociálních sítích. „Sledování videa je pro děti jednou ze základních internetových aktivit. Pouští si je 94 % žáků. Ve 4. třídě kouká na internetová videa 84 % žáčků. Od 7. třídy už prakticky všichni. Nejčastěji jsou to videa hudební, vtipná nebo videa ke konkrétním počítačovým hrám. Velkou roli hraje pro děti školního věku i muzika. Tu si na síti pouští 94 % z nich a intenzita roste s věkem,“ podotkl Nosek.

Foto: Seznam.cz

Zajímavé je také to, jakým způsobem se děti k internetu připojují. Rovná polovina z nich totiž využívá k surfování svůj chytrý mobilní telefon. Tablet má pak 27 % mladistvých. Všechny školy jsou dnes již vybaveny učebnou s internetovým připojením. Tím je vybavena i polovina běžných tříd a knihoven.

Projektu Jaké jsou internetové děti se prostřednictvím Seznam.cz Výzkumníku účastnilo více než 3500 žáků 5. až 9. tříd. Kompletní výsledky průzkumu naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám