Hlavní obsah

Chytré telefony a tablety škodí zraku, varují lékaři

Právo, aa

Příliš časté sledování displejů chytrých telefonů může vést k nenapravitelnému poškození zraku, varovali britští oční lékaři. Stejné riziko prý hrozí i těm, kdo se dlouho dívají na obrazovky tabletů a podobných zařízení. Varování vychází z údajů od dvou tisíc vlastníků chytrých telefonů, kteří kontrolovali své přístroje dvaatřicetkrát denně.

Foto: Profimedia.cz

I když lékaři nemají jistotu, zda tu existuje přímá souvislost, laboratorní experimenty tomu nasvědčují.

Článek

„Modrofialové světlo je potenciálně nebezpečné pro oči,“ uvedl na serveru BBC Andy Hepworth, jeden z autorů výzkumu. Toto záření hraje úlohu v řízení „biologických hodin“, ale nadměrné dávky mohou narušit spánek a negativně ovlivnit náladu člověka. Modravé světlo z obrazovek může vést i ke zvýšenému riziku tzv. makulární degenerace, což je onemocnění vedoucí k slepotě.

„Právě tomuto světlu jsou vystaveny oči každého, kdo sleduje displej smartphonu, a jde-li o dlouhodobou expozici, mohlo by dojít k poškození sítnice,“ upozornil Hepworth.

Bez mobilu nemůžu být.
uživatelka Alana Chineryová

I když lékaři nemají jistotu, zda tu existuje přímá souvislost, laboratorní experimenty tomu nasvědčují. „Roli hraje i obvyklý způsob sledování displeje – dotyčný se snaží nemrkat a dívá se na kratší vzdálenost než při normálním pohledu na předměty,“ vysvětlil.

Podle ankety průměrný držitel smartphonu věnuje jeho sledování denně až sedm hodin. Téměř polovina (45 procent) pětadvacetiletých je podrážděná či nervózní, jestliže nemůže svůj přístroj kontrolovat, kdykoli chce, a více než polovina (55 procent) označila únavu očí jako důsledek příliš častého sledování displeje.

Alana Chineryová (18) z Essexu připustila, že od doby, kdy má notebook a mobil, mívá bolesti hlavy a bolí ji oči. „Bez mobilu ale nemůžu být,“ přiznala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám