Hlavní obsah

Evropský bankovní úřad varoval před riziky spojenými s bitcoiny

Evropský bankovní úřad (EBA) v pátek varoval spotřebitele před riziky spojenými s používáním neregulovaných virtuálních měn, jako je například bitcoin. Úřad nadále zkoumá, zda je tyto měny nutné regulovat. EBA upozorňuje, že lidé používající virtuální měny se nemohou spoléhat na žádnou ochranu ani odškodné, například v případě útoku hackerů nebo neúspěšného transferu peněz. Pro tyto měny neexistuje podobný systém pojištění, jaký v Evropské unii platí pro běžné bankovní vklady.

Foto: Profimedia.cz

Logo bitcoinů

Článek

Před riziky spojenými s používáním bitcoinů již minulý týden varovala čínská centrální banka. Za bitcoiny nestojí žádná vláda ani centrální banka, ani žádná reálná aktiva. Jejich hodnota závisí výhradně na důvěře lidí v tuto měnu. Ta letos zažívá silný růst, minulý měsíc hodnota jednoho bitcoinu poprvé překonala hranici 1000 dolarů.

Hodnota bitcoinu je nicméně velmi vrtkavá. Měna je ale i navzdory tomu čím dál více uznávána širokou veřejností a investiční komunitou. Zatím ji však jako platidlo nepřijímají žádní přední internetoví obchodníci.

Měnu bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Měna je navržena tak, aby ji nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky.

Kybernetickou měnu bitcoin "tiskne" síť počítačů podle softwaru, který uvolňuje nové mince stabilním, avšak stále pomalejším tempem. Počet jednotek v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 miliónů a poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám