Hlavní obsah

Před počítačovými viry není v bezpečí ani Mezinárodní vesmírná stanice

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačové viry se nešíří pouze prostřednictvím internetu. Přes nakažené USB flashky a externí disky si našly cestu i na oběžnou dráhu – na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Informoval o tom na přednášce v Austrálii Eugene Kaspersky, zakladatel a majitel stejnojmenné antivirové společnosti.

Foto: archiv NASA

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

Článek

„Kosmonauti čas od času přinesou na ISS USB klíčenky, které jsou infikované,“ prohlásil Kaspersky. Žádný konkrétní případ však neuvedl. „Mluvil jsem s techniky z Ruska, kteří mi potvrdili, že čas od času tam viry jsou,“ podotkl podle serveru dailymail.co.uk.

Jeho slova nicméně potvrzují i zprávy z roku 2008, kdy NASA poprvé přiznala, že počítače na vesmírné stanici byly napadeny počítačovým virem. Zasaženy přitom nebyly klíčové provozní systémy, ale pouze několik notebooků, které slouží především pro e-mailovou komunikaci se Zemí. [celá zpráva]

Rozhodli jsme se přestěhovat klíčové funkce z Windows na Linux.
Keith Chuvala z United Space Alliance

V polovině letošního roku se přitom NASA kasala, že na ISS zlepšuje zabezpečení. „Rozhodli jsme se přestěhovat klíčové funkce z Windows na Linux, protože jsme potřebovali operační systém, který bude stabilní, spolehlivý a zároveň nám nabídne absolutní kontrolu. Takže cokoli budeme moci upravit, opravit nebo přizpůsobit,“ konstatoval tehdy Keith Chuvala z United Space Alliance, který se stará o počítačovou síť ISS.

Tím narážel především na to, že americký softwarový gigant Microsoft plánuje v příštím roce ukončit podporu pro zastaralý, ale stále rozšířený systém Windows XP. Pro případné chyby tedy již nebudou vycházet žádné aktualizace, což bude hrát do karet počítačovým pirátům. [celá zpráva]

K prohlášení Kasperského, že na ISS se objevují viry pravidelně, se zatím zástupci NASA nevyjádřili.

Sluxnet a další kybernetické hrozby

Na přednášce se Kaspersky věnoval také špionážnímu viru Sluxnet, který byl objeven už v roce 2010. Ten prý před časem napadl i vnitřní síť jaderné elektrárny v Rusku, kvůli čemuž musela být celá vnitřní síť odpojena od internetu.

Podle Kasperského patří mezi nejzranitelnější cíle v IT průmyslové systémy. Varoval mimo jiné před kyberterorismem. Nová generace teroristů podle něj bude sehrávat hlavní roli v nadcházejících útocích na kritickou infrastrukturu.

Reklama

Výběr článků

Načítám