Hlavní obsah

Skrytá esemeska dokáže ovládnout každou osmou SIM kartu na světě

Německá bezpečnostní firma Security Research Labs tvrdí, že přišla na způsob, jak přelstít zabezpečení některých SIM karet v mobilních telefonech a zasláním speciálního kódu získat data potřebná ke zkopírování karty. Případní útočníci by tak mohli získat kontrolu nad až půlmiliardou telefonních čísel k zasílání prémiových SMS nebo provádění bankovních operací.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Dejte mi nějaké telefonní číslo a existuje šance, že za pár minut budu schopen SIM kartu na dálku ovládat a dokonce si z ní udělat kopii,“ řekl kryptograf Karsten Nohl ze společnosti Security Research Labs.

Ohroženy jsou podle něj telefony se SIM kartami využívajícími starou kódovací technologii DES (Digital Encryption Standard), která vznikla už v 70. letech. V současnosti je jí vybaven minimálně každý osmý mobil. Hrozba se údajně týká všech typů telefonů, včetně iPhonů společnosti Apple a přístrojů s operačním systémem Android.

Do půl roku to hackeři zvládnou

Hackeři by podle něj mohli díky bezpečnostním nedostatkům použít kopie SIM karet k finančním trestným činům či elektronické špionáži. Nohl za tři roky otestoval zhruba 1000 SIM karet a přišel na způsob, jak pomocí skryté SMS zprávy získat nad číslem kontrolu.

Podle jeho slov není pravděpodobné, že by hackeři o bezpečnostní chybě postihující starší SIM karty věděli. Nicméně nyní, když se o ní začalo hovořit, odhaduje, že jim potrvá zhruba půl roku zabezpečení prolomit, proto by měli výrobci do té doby učinit dostatečná protiopatření.

Generální tajemník Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) Hamadoun Touré uvedl, že hodlá o této hrozbě informovat telekomunikační regulátory a další úřady v téměř 200 zemích. Výsledky výzkumu společnosti Security Research Labs označil za "ohromně významné". ITU podle něj hodlá pracovat na způsobu, jak ohrožené telefony před útoky ochránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám