Hlavní obsah

Policejní virus straší Čechy

Novinky, mif

V minulém roce varovala policie před počítačovým virem, který se vydával za ochránce zákona a vinil uživatele z porušování autorských práv. Jak se zdá, počítačoví piráti si nedají pokoj a zkoušejí napálit stejným způsobem uživatele znovu. Upozornila na to policejní mluvčí Michaela Nováková.

Foto: Novinky

Článek

Útočníci využívají techniku sociálního inženýrství, kdy se prostřednictvím trojského koně snaží v uživateli vzbudit strach z trestního řízení. Infikovaný stroj je navíc nezvaným návštěvníkem zcela zablokován.

„Důvodem zablokování je údajné porušování autorského práva, prohlížení či distribuce dětské pornografie nebo šíření spamu. Současně je nabízeno zaplacení pokuty ve výši 2000 Kč, po jejímž zaplacení by se zařízení odemklo a následně bylo zastaveno i trestní řízení,“ konstatovala Nováková.

Foto: Policie ČR

Výzva k zaplacení pokuty, kterou policie zachytila v posledních dnech

Podle ní Policie ČR tímto způsobem nikdy případné pachatele trestných činů nekontaktuje. „Důrazně upozorňujeme veřejnost, aby na podobné výzvy nereagovala a ignorovala instrukce uvedené ve zprávě,“ doplnila policejní mluvčí.

„Specialisté z Policejního prezídia se touto kriminalitou intenzivně zabývají, avšak šetření těchto případů je velmi specifické a složité,“ uzavřela Nováková.

O šíření trojského koně mohou lidé policii informovat prostřednictvím formuláře na jejích internetových stránkách.

Foto: Policie ČR

Počítačový virus zobrazí na počítači toto hlášení a žádá kauci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám