Hlavní obsah

České zpravodajské servery čelily kybernetickému útoku

Novinky.cz a některé další tuzemské zpravodajské weby čelily v pondělí kybernetickému útoku typu DDoS, kdy se snaží počítačoví piráti v jeden okamžik přetížit konkrétní server. Pro běžné uživatele se pak takto napadená stránka tváří jako nedostupná.

Článek

"Novinky.cz v pondělí dopoledne čelily DDoS útoku. Jde o situaci, kdy se danou službu snaží někdo vyřadit z provozu tím, že přetíží servery. Tedy to vypadá, jako by se najednou na ni přihlásilo vysoké množství uživatelů z různých míst a IP adres. Cíl je jednoduchý – znemožnit fungování služby – shodit ji," uvedla mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová.

"Naši technici si potíží s přetížením serverů všimli okolo deváté hodiny a hned je začali řešit. Nyní již je situace taková, že Novinky.cz jsou stabilní a uživatelé žádný rozdíl nepoznají. Dokonce ani na technickou podporu nám kvůli potížím s načítáním stránek nikdo nevolal, což považujeme za znak toho, že naši technici na pokus shodit nám službu přišli dostatečně včas," doplnila Zatloukalová.

Problémy měly v pondělí dopoledne také servery iDnes.cz, Lidovky.cz, Deník.cz či iHned.cz. "Dříve byly DDoS útoky většinou vedeny ze zahraničí, stačilo zablokovat server před zahraničními uživateli. Tentokrát se zdá, že je vedený odněkud z Česka. Proto řešení není vůbec jednoduché," uvedla na facebookovému profilu iHned.cz šéfredaktorka serveru Lucie Tvarůžková.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

K útoku se zatím žádné hackerské uskupení nepřihlásilo. V minulosti se s útoky DDoS potýkaly i servery slovenské a české vlády, ale také velké společnosti, jako je Visa, Mastercard nebo PayPal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám