Hlavní obsah

Země OSN se vyslovily pro větší dohled vlád nad internetem

Dubaj

Většina zemí světa se ve středu v noci na konferenci OSN o telekomunikacích vyslovila pro větší roli vlád v dohledu nad internetem. Konference Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) bude v Dubaji do pátku jednat o tom, zda se středeční obecná rezoluce projeví v závěrečné dohodě, která by tak legitimizovala snahy řady vlád světa o cenzuru a omezování dosud relativně svobodného internetu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pro Spojené státy a další západní země to znamená prozatímní porážku. USA ale daly znovu najevo, že nehodlají připustit, aby byl internet jakkoli podřízen mezivládní byrokratické organizaci.

Na středečním jednacím maratonu se diskutovalo o rezoluci, která vyzývá vedení ITU, aby organizace "podnikla nezbytné kroky k tomu, aby hrála aktivní a konstruktivní roli" v řízení internetu. Odvolala se přitom na stanovisko z roku 2005, podle něhož je "dohlížecí pravomoc nad záležitostmi spojenými s internetem suverénním právem států".

O rezoluci účastníci konference nehlasovali

Předsedající konference Muhammad Násir Ghaním agenturám sdělil, že o rezoluci účastníci nehlasovali. Přijata byla podle něj tak, že v závěru zasedání "změřil teplotu v sále" a konstatoval, že dokument má většinovou podporu. Řada delegátů si však podle agentury Reuters nebyla jista, zda byla rezoluce přijata.

Šéf americké delegace Terry Kramer řekl, že se bude snažit směr daný rezolucí zvrátit a zabránit snaze podřídit internet vládám pod deštníkem ITU. USA jsou v čele boje proti dohodě, která by nedemokratickým vládám poskytla pod záštitou OSN a pod záminkou boje proti kybernetické kriminalitě a státní suverenity široké pravomoci k regulaci internetu, jeho omezování a podrobnému monitorování.

"Nedomníváme se, že tato konference by se měla zaměřovat na internet, a nešli jsme sem s tím, že se zde bude o internetu diskutovat," řekl Kramer. V americké delegaci jsou silně zastoupeny technologické firmy jako Google nebo Microsoft, které bojují i proti návrhu evropských telekomunikačních společností účtovat poskytovatelům internetu poplatky za přístup na trhy jednotlivých zemí.

Podrobení internetu vládám požaduje Rusko i Čína

Podrobení internetu vládám požadují země mimo západní civilizační okruh s více či méně autoritářskými režimy, jichž je v OSN naprostá většina. V čele požadavků na větší kontrolu internetu stojí země jako Rusko, Čína a Saúdská Arábie. Jejich cílem je, aby se pravomoci ITU rozšířily z telekomunikací i na internet, nad nímž zatím organizace žádnou moc nemá.

Generální tajemník ITU Hamadoun Touré prohlásil, že rezoluce je součástí kompromisu, který dá západním zemím v připravované závazné dohodě většinu toho, co chtějí.

Podle delegátů byla z navrhovaných znění dohody eliminována většina zmínek o kontrole internetu, nikoli ale všechny. USA, EU a další vesměs západní země se obávají, že jakákoli pasáž dohody, která by se týkala internetu, by mohla nakonec vést k jeho nežádoucímu podřízení OSN. To by mohlo znamenat konec éry otevřeného internetu, který je dosud řízen bez větších problémů firmami a neziskovými skupinami soukromého sektoru.

Odpor zastánců svobody projevu a lidských práv

Řada návrhů na regulaci internetu již vzbudila velký odpor ze strany zastánců svobody projevu a lidských práv. Pro internetové firmy, které se v různých zemích musí vyrovnávat s různou mírou cenzury a dohledu, je zase znepokojivá zejména snaha podrobit je povinnosti platit za přenos dat do zahraničí.

List The Wall Street Journal vidí v nynějším jednání o internetu obdobu se snahou Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) uzurpovat si v 70. a 80. letech pod tlakem autoritářských rozvojových zemí, komunistického bloku a západních levicových liberálů kontrolu nad globálními médii v rámci takzvaného Nového světového informačního řádu.

Připomíná, že USA a Británie na to v 80. letech odpověděly svým vystoupením z organizace a vrátily se až po její důkladné reformě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám