Hlavní obsah

McAfee utekl do Guatemaly, kde ho zatkli

Guatemala
Aktualizováno

Guatemalská policie zadržela ve středu amerického průkopníka antivirových programů pro počítače Johna McAfeeho za to, že nelegálně vstoupil do země. Guatemalské úřady už oznámily, že ho zamýšlejí vydat do sousedního Belize, odkud McAfee uprchl, protože ho policie chtěla vyslechnout v souvislosti s vraždou jeho souseda, rovněž Američana. McAfee chtěl v Guatemale požádat o politický azyl.

Foto: ČTK/AP

McAfee po zatčení v Guatemale

Článek

"Vstoupil do země nelegálně a my se ho za tento trestný čin chystáme vyhostit," řekl novinářům guatemalský ministr vnitra Mauricio López Bonilla. Dodal, že byl zadržen v pětihvězdičkovém hotelu v hlavním městě. K dopadení napomohli policisté Interpolu, i když na McAfeeho nebyl vydán mezinárodní zatykač.

McAfee byl o několik hodin později hospitalizován kvůli údajným srdečním potížím.

McAfee, který se v Belize tři týdny skrýval, přešel hranice do Guatemaly se svou přítelkyní Samanthou. McAfee oklamal belizské pohraničníky, protože si obarvil vlasy a vous a nalepil si žvýkačky na dásně, aby vypadal jeho obličej tlustší. Také si udělal skvrny na zubech.

Guatemalu si k útěku vybral patrně proto, že vede s Belize dlouhodobý územní spor a mezi oběma zeměmi neexistuje dohoda o vydávání stíhaných osob.

Policie v Belize McAfeeho stíhá coby "zainteresovanou osobu" v případu listopadové vraždy jeho souseda, amerického podnikatele Gregoryho Faulla. Také uvedla, že McAfee není jejím hlavním podezřelým v souvislosti s vraždou. S Faullem měli ale trvalé spory ohledně psů, kteří hlídali jeho pozemek.

McAfee se bojí

Podle mluvčího guatemalské vlády by proces vyhoštění mohl být dokončen už dnes ráno místního času. McAfee a jeho právník v úterý oznámili, že se v Guatemale obrátí na vládu se žádostí o politický azyl. McAfee se bojí, že ho v Belize zabijí: „Belize nemá dobrou pověst, co se týká zajištění bezpečnosti, které vyslýchají. Cítím se mnohem bezpečněji po přechodu hranic.“

Jeho tvrzení belizský premiér Dean Barrow popřel a prohlásil, že sedmašedesátiletý McAfee je "paranoidní a praštěný".

Milióny z antivirů 

McAfee patřil k prvním, kdo vydělali na internetu ohromné jmění. Společnost nesoucí jeho jméno založil v roce 1989. V roce 1995 z ní odešel, protože se ukázalo, že přeháněl význam viru Michelangelo, aby se zvýšil prodej antivirových programů. S nynějším producentem antivirových programů, který byl prodán firmě Intel, nemá již nic společného.

Do Belize se McAfee přestěhoval v roce 2008 kvůli nižším daním. Vlastní tam několik domů, bezpečnostní agenturu a ekologickou firmu. Do problémů s tamní místní policií se dostal i dříve. V květnu policie prohledala jeho dům kvůli střelným zbraním. Později se ukázalo, že na většinu z nich má povolení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám