Hlavní obsah

Hackeři prý budou příští rok více útočit na kritickou infrastrukturu

Počet útoků počítačových zločinců na kritickou komunikační infrastrukturu jednotlivých zemí v příštím roce poroste. Tyto útoky přitom mohou ohrozit národní bezpečnost. Útoků se obává téměř polovina firem, které infrastrukturu provozují. Vyplývá to z průzkumu společnosti Symantec.

Foto: Profimedia.cz

Většina lidí má příliš krátká hesla. Jejich prolomení trvá hackerovi jen pár minut.

Článek

Zhruba 53 procent firem, které mají kritickou infrastrukturu, což jsou například energetické nebo telekomunikační společnosti, se domnívá, že byly cílem politicky motivovaného útoku. Čtyři pětiny očekávají, že počet útoků poroste.

Kybernetické zločince podle Symanteku inspiruje úspěch viru Stuxnet, který napadl firemní sítě v Íránu, Číně a dalších zemích. Virus získává citlivé údaje a dokáže přeprogramovat průmyslové informační systémy.

Hackeři budou také stále častěji využívat zranitelnosti nultého dne a zároveň se uživatelé častěji stanou svědky vysoce úspěšných a přesně cílených hrozeb. Zatímco v roce 2009 Symantec zaznamenal 12 chyb, zneužitých v den jejich objevení, letos do listopadu to bylo už 18 zranitelností.

S exponenciálním růstem počtu mobilních zařízení se bude stírat hranice mezi jejich využitím pro osobní a pracovní účely. Počítačová oddělení firem proto budou muset zcela změnit přístup k zabezpečení informačních technologií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám