Hlavní obsah

V Rusku začíná registrace v nové doméně .ru, adresy budou v azbuce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Za věc prvořadého státního zájmu považuje Rusko rozbíhající se proces registrace do zbrusu nové internetové národní domény, která má nahradit dosavadní doménu "ru". Nová doména "rf" (zkratka Ruské federace) má zavést pořádek v internetových adresách, ale hlavně přinese revoluční novinku: internetové adresy budou poprvé v azbuce.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zavedení národních abeced do internetových adres řeší mezinárodní Internetové sdružení pro přidělování jmen a čísel (ICANN) od roku 2003. Internetové domény od vzniku v 80. letech směly používat jen 37 znaků: deset číslic, 26 písmen anglické abecedy a pomlčku.

Technické triky sice umožnily, že se část adres objevila i v jiných písmech, národní koncovky (například "cz") se ale mohly skládat jen z povolených 37 znaků. Na celé adresy v jiném písmu přistoupil ICANN loni v říjnu a letos v lednu povolil národní domény v azbuce.

Registraci do nové domény už Rusko zahájilo, ale proces se podle ruských médií rozbíhá pomalu. V první etapě se mohou registrovat majitelé platných ochranných známek a státní úřady a agentury. Velké obavy mají podle agentury Interfax ruské úřady z takzvaného cybersquattingu, tedy spekulativního registrování domén s názvy cizích obchodních značek. Internetoví squatteři se k takovému jednání uchylují s cílem následného výhodného prodeje doménového jména právoplatnému majiteli. Ruské soudy už v tomto ohledu vedou kolem stovky soudních sporů.

O své jméno v nové národní doméně se zatím přihlásilo kolem 10 000 zájemců. Jako první obdrží novou adresu prezident Dmitrij Medveděv (prezident.rf) a premiér Vladimir Putin (putin.rf). Podle optimistických předpovědí by se už příští rok na jaře měla veškerá internetová reklama odbývat v nové národní doméně. Do pěti let by měla doména "rf" dosavadní "ru" plně nahradit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám