Hlavní obsah

Kvůli změně roku nefunguje v Německu 20 miliónů bankovních karet

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Bezprostředně po Novém roce se začaly milióny Němců potýkat s finančními problémy. Přestože na svých bankovních účtech mají dostatek peněz, nemohou si z bankomatů vybrat žádnou hotovost a ani prostřednictvím své karty platit v obchodech. Na vině je počítačová chyba, která je spojená s přechodem letopočtu. Upozornil na to v úterý zahraniční server Earth Times.

Foto: Profimedia.cz

Problémy s bankovní kartou má více než 20 miliónů německých klientů.

Článek

Od začátku roku nefunguje podle finanční skupiny Deutscher Sparkassen und Giroverband (DSGV) více než 20 miliónů debetních a dalších 3,5 miliónu kreditních karet Eurocheque (EC) nejrůznějších spořitelen a regionálních bank.

V Německu je přitom aktivních přibližně 53 miliónů EC karet. Problémy s kartou má takřka polovina lidí, kteří jí používají.

„V České republice žádný bankovní institut platební karty EC nevydává,“ potvrdila Novinkám mluvčí České spořitelny Pavla Langová s tím, že tuzemští klienti se podobných problémů nemusí obávat. 

Problémy s kartami se očekávaly již v roce 2000

Nemožnost pracovat s platební kartou způsobuje její čip, který ve čtecím zařízení nedokáže rozpoznat rok 2010.

Stejného problému se přitom počítačoví experti obávali v roce 1999, kdy se s napětím očekávalo, co se stane po příchodu nového milénia. V roce 2009 ale s takovýmto kolapsem systému nikdo nepočítal.

Podle odhadů DSGV by měly být karty opět funkční nejpozději do příštího pondělí. Prozatím mohou lidé vybírat svoje peníze přímo v bankovních ústavech. Kvůli chybě prý peníze klientů nejsou jakkoliv ohroženy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám