Hlavní obsah

Nové hi-tech baterky se dobíjí točením kliky

Novinky, Miloslav Fišer

Tužkové baterie jsou neodmyslitelnou součástí dnešní doby. Používáme je v kapesních svítilnách, mp3 přehrávačích, nejrůznějších hračkách i v digitálních fotoaparátech. Zpravidla se ale vybijí v tu nejméně vhodnou dobu. Proto vědci vymysleli unikátní baterie, které se dobijí pomocí točící kliky. Upozornil na to zahraniční server Yanko design.

Článek

Na první pohled se novinka nijak neliší od běžné tužkové baterie. To ale pouze do chvíle, než z ní vyklopíte speciální kliku, pomocí které ji můžete jednoduše nabít.

Podle tvůrců stačí klikou točit pět minut, abyste baterii nabili na 45 %. Stoprocentního výkonu byste měli dosáhnout po dvaceti minutách.

Přímo pod klikou má baterie navíc šikovnou informační diodu. Pokud svítí červeně, je baterie zcela nabitá. Zelené světlo indikuje právě probíhající nabíjení.

Klika je ale vhodná spíše na dobíjení v nouzových případech, unikátní baterie je totiž možné dobíjet i přímo v síťové nabíječce.

Baterie jsou prozatím prototypem, proto není jasné, kdy se objeví v běžném prodeji. Jejich cena by se nicméně měla pohybovat okolo 250 Kč za kus, což odpovídá tužkovým bateriím, které se dobijí pomocí USB portu počítače.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám