Hlavní obsah

Portál Mininova musí odstranit všechny pirátské odkazy, nařídil soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterodam

Nizozemský soud nařídil tamnímu portálu pro sdílení dat Mininova, aby ze svých serverů do tří měsíců odstranil všechny odkazy na díla chráněná autorským zákonem. Jinak mu hrozí pokuta až pět milionů eur, uvedla agentura AP. Mininova zvažuje odvolání.

Foto: Novinky

mininova.org

Článek

Mininova je stejně jako kontroverzní švédský portál Pirate Bay indexem souborů využívaných pro sdílení dat prostřednictvím protokolu BitTorrent. Nejčastěji se využívá pro šíření softwaru, hudby a filmů. Podle zakladatele Mininovy Erika Dubbelboera uposlechnout rozsudek znamená změnit způsob, jak portál funguje. "Co by to znamenalo konkrétně, nyní nedokážeme říct," řekl.

Soud v Utrechtu dnes vyhověl organizaci Stichting Brein, kterou financují držitelé autorských práv. Mininova podle něj podněcuje uživatele k tomu, aby porušovali autorská práva a má z toho díky reklamě na svých stránkách zisk.

Mininova se brání, že nemůže rozsudek naplnit

"Tento soud nesouhlasil a argumentem Mininovy, že je pro ni nemožné najít a odstranit torrentové soubory, které odkazují na materiály chráněné autorským právem," uvedl soud podle agentury AP.

Podle soudu nestačilo, že Mininova na rozdíl od Pirate Bay odstraňovala konkrétní soubory, když ji o to majitel práv požádal. Portál prý měl vycházet z předpokladu, že všechna komerční multimediální díla jsou chráněna autorským zákonem.

"Podle soudu se všeobecně ví, že komerčně tvořené filmy, počítačové hry, hudba a televizní seriály jsou chráněny autorským právem a že opačně je tomu jen ve výjimečných případech," stojí rovněž v rozsudku.

Portál Pirate Bay je pod silným tlakem

Pod velkým tlakem je v poslední době i portál Pirate Bay. Kontroverzní stránka, jejíž zakladatelé byli odsouzeni za porušování autorských práv, byla v uplynulých dnech z nařízení švédského soudu odpojena od internetu. Podle serveru computerworld.com to oznámil jeho operátor, firma Black Internet. Pokud by "pirátskou zátoku" neodpojila, hrozila jí pokuta půl milionu švédských korun (1,26 miliónu Kč).

V dubnu odsoudil stockholmský soud čtveřici spoluzakladatelů Pirate Bay k ročnímu vězení a pokutě 30 miliónů švédských korun (přes 70 miliónů Kč) za porušování autorských práv. Odsouzení se bránili tvrzením, že hudbu, filmy a počítačové programy či hry nenabízejí přímo, ale pouze k nim zprostředkovávají přístup. Proti rozsudku se odvolali a prohlásili, že portál nezastaví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám