Hlavní obsah

Každý čtvrtý počítačový expert je žena, tvrdí studie

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na celém světě existuje mnoho žen, které dokážou v oblasti informačních technologií předčít kdejakého muže. A to i přesto, že podle zažitých stereotypů jsou počítače téměř výhradně mužskou disciplínou. V praxi se proto tomuto oboru profesionálně věnuje pouze 27 procent žen, zbytek tvoří muži. Na středních školách je přitom rozdíl mezi počítačovými znalostmi obou pohlaví naprosto minimální.

Foto: Profimedia.cz

Často se také stává, že dívky sice po střední škole pokračují ve studiu ICT, ale technická kariéra je neláká.

Článek

Podle průzkumu organizace European Schoolnet se středoškolské studentky ve svých počítačových znalostech plně vyrovnají svým mužským protějškům a výuka informačních technologií (ICT) je dokonce baví stejně jako chlapce.

Zájem o ICT projevuje v Polsku a Velké Británii dokonce až 91 procent dívek. Na otázku, zda by se tomuto oboru věnovaly rády i v budoucnu, jich ale kladně odpovědělo jen 50 procent. Nejčastějším důvodem, proč nechtějí budovat svou kariéru v tomto oboru je prý zažitý názor, že počítače jsou pouze pro muže.

Mnoho dívek od studia odstraší již představa, že jsou jedinou ženou v ročníku plném chlapců.
Dawn Breen z Cisco Networking Academy

„V současné době dívky nikdo nepodporuje v jejich zájmu o ICT, naopak je většinou lidé odrazují tím, že jde o obor určený výhradně mužům. Mnoho dívek pak od studia odstraší již představa, že jsou jedinou ženou v ročníku plném chlapců,“ uvedla Dawn Breen z Cisco Networking Academy, která je sama absolventkou této akademie a v oboru ICT již nějakou dobu pracuje.

Často se také stává, že dívky sice po střední škole pokračují ve studiu ICT, ale technická kariéra je neláká. Na pozicích hardwarových inženýrů tak nalezneme pouze 9,6 procenta žen. V roce 2010 se přitom očekává nedostatek kvalifikovaných pracovníků v tomto oboru, což je jasná příležitost pro prosazení něžnějšího pohlaví ve světě počítačů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám