Hlavní obsah

On-line hry: Po dlouhé době se soutěžilo i v České republice

Novinky, Jakub Trulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v Evropě i ve světě odstartovaly jak online, tak i offline soutěže a ligy už nějaký ten pátek zpátky, u nás jsme dosud stále zaspávali. To ovšem změnila kultovní akce LanCraft, jež se odehrála před necelými 14 dny. V hostícím Rýmařově se poprvé v dlouholeté historii lanky soutěžilo netradičně v akčních hrách a rozhodně se bylo na co dívat.

Článek

Novinky z domova

  • Doslova jako blesk z čistého nebe přišla zpráva o přestupu nadějného celku Czech it out. Čeští CiO se po třetím místě ze soutěže Fnatic Game Idol stěhují k známé portugalské organizaci Giants, jež se poprvé připomněla svou slibnou Counter-Strike 1.6 sekcí. Nyní k ní přibývá i Counter-Strike: Source, jež by podle klubových manažerů měla hrát prim. Barvy Giants budou hájit WT, STR, sneix, tv1 a IcE. Klub by měl v budoucnu s podporou vedení zavítat na všechny větší zahraniční akce.
  • K pořádnému otřesu došlo u občanského sdružení inteRaction. Tradiční český multiherní klan se ocitá v nebývalých problémech. Po zániku či odchodu několika sekcí se dostala do problémů i TrackMania Nations Forever stáj, která se musela vyrovnat s náhlým odchodem českého trojlístku Spilner, Miro a Prcek. Účastník prestižní ligy ESL Premiership zažehnal krizi angažováním Litevce Incana, Dána ChaZze a slovenského tria Sysel, yorik, Waki.
  • Český národní výběr pro ESL European Nations Championship v Counter-Strike: Source aktualizoval svou hvězdnou soupisku. Úřadující mistr Evropy a nečekaný obhájce loňského zlata přidal do svého kádru podle očekávání Bazyho, zástupce klanu Reason-Gaming. V současnosti naši reprezentaci tvoří pětice hráčů Giants, zmíněný Bazy a MajklGO, jenž je momentálně bez angažmá. Stále se ovšem nabízí připsání střelce s přezdívkou pR, další hvězdy Reason.
  • A u CS:S zůstáváme i do třetice, tentokrát ale bohužel spíše u smutné novinky. Dlouhodobá slovenská jednička na poli této oblíbené akční hry DEFEATERS se musí v následujících dnech vypořádat s odchodem hned dvou svých členů. S hraním se rozhodli skončit kapitán K1 společně se zkušeným DsTem. V řadách DFS tak zůstávají pouze XeRo, _anX a Bady. Nicméně K1 se vyjádřil ve smyslu, že svým bývalým kolegům alespoň pomůže s nalezením adekvátních náhrad.

Novinky ze světa

  • Bývalá světová jednička v Call of Duty 4 ButtonBashers dala jasně najevo, že se z druhého místa chce opět posunout na stupínek nejvyšší. Vysoké ambice bohužel znamenají konec pro riKa, jenž nesplňoval požadavky ostatních členů a štěstí tedy bude muset hledat jinde. Jeho místo okamžitě zaplnil úspěšný Nizozemec solz z konkurenčních Speed-Link. Právě on by měl být podle čtveřice svotue, stewy, zem a pietje jednoznačným klíčem k úspěchu. S novou posilou se BB poprvé představí na francouzské Lan79.
  • K zcela nečekanému kroku se uchýlili američtí Evil Geniuses, když ze své trápící se Counter-Strike 1.6 sestavy odstranili hanese a na jeho místo okamžitě angažovali Fina lurppise. Tento přestup byl o to více šokující, že pouhých pár dní zpět oznámil skvělý finský stratég konec své hráčské kariéry. Nyní už je ovšem v Dallasu, kde se společně s novými spoluhráči fRodem, n0thingem, Stormem a Wardenem připravuje jak na domácí, tak i zahraniční soutěže a ligy.
  • Výsledky nedávných britských akcí i36 a Gadget Show Live snesly na domácí celky silnou vlnu kritiky, jež nakonec vyústila v sérii očekávaných změn. Jako první přišli s čerstvou tváří nadějní Crack Clan, snad jediná světlá stránka tamější scény, když získali skvělého HenryG. Brzy na to oznámili svůj definitivní konec Veritas. Do třetice se připojili Dignitas, kteří poslali FrankstaHa na lavičku náhradníků a na jeho místo povolali Harrimana známého jak z éry 1.6, tak i CS:S.
  • Nyní se znovu vrátíme k organizaci Evil Geniuses. Ta se na vlastní kůži přesvědčila, že evropský progaming zkrátka táhne více než zámořský, a proto neskončila u přidání pouze finského lurppise. Hlavním tahákem značky EG má být bývalá trojice Warcraft 3 hráčů skandinávských Meet Your Makers, jež už dokonce podepsala s americkým gigantem smlouvy a těší se na budoucí spolupráci. Podle slov Nizozemce Grubbyho, Rusa Happyho a Dána Ciary se jedná o jejich největší životní příležitost.

LanCraft Spring 2k9 pro příznivcie akčních titulů

Pokud před jakýmkoliv tuzemským příznivcem strategických titulů zmíníte název LanCraft, zcela určitě vám odpoví, že se jedná o jednu z největších akcí ve střední Evropě, u nás vůbec tu jednoznačně nejlepší. Tento fakt si mohli na vlastní kůži historicky poprvé ozkoušet také nadšenci akčních titulů Counter-Strike 1.6, Quake 4 a Quake 3: Arena, pro něž byla ve dnech 10. až 12. dubna v Rýmařove přichystána lanka s názvem LanCraft FPS Spring 2k9.

Až nevídanému zájmu se těšil turnaj v Quake 3. Na seznamu účastníků jsme mohli vidět nejenom kompletní domácí špičku, ale také několik zvučných evropských jmen. Největší respekt budila zejména dvě z Polska - av3k a tox1c. A právě jim se v klasických duelech dařilo nejlépe.

Cestu za úspěchem jim nepřekazila ani hojná delegace z Maďarska, Slovinska či Slovenska. Polskou nadvládu narušil pouze český legionář Krysa, který v semi-finále vyřadil hvězdného tox1ca. V grand finále už ovšem na av3ka, TOP3 hráče světa, nestačil a musel se tak spokojit se ziskem stříbra.

Polskému výběru se dařilo i v týmové verzi Quake 3 hrané stylem 4 versus 4, když si jejich tým The Hooligans složený ze střelců av3k, tox1c, yac, Ly5y poradil bez větších problémů se všemi protivníky a ukořistil tak pro sebe zlatou příčku. Ve finále se střetnul se silným česko-slovenským mixem Satan's Proxies, jehož sestavu tvořili Krysa, Jocko, duFo a panSmasher.

Poté na řadu přišla soutěž v Counter-Strike 1.6, která se ale musela spokojit pouze s účastí českých a slovenských klubů. Více totiž bohužel táhnula konkurence v podání maďarské ICL. Ovšem i tak se bylo na co dívat, o show se postaraly především hvězdami nabité celky recons, SnoopY, Vaškův mix či invanderZ.

A právě ty se podle očekávání popraly o bednu, ačkoliv například podceňovaní NEBREC či eSsential jim v tom pořádně zatápěli. První místo nakonec obsadili SnoopY ve složení j0han, KurecaK, Rejma, petras a rasan, když ve strhujícím souboji přemohli invanderZ poskládané z pětice arand0r, wrm, hops, ZAchary a ufo. Bronz připadl na Vaškův mix složený z hráčů rpg, wolf, Demo, luka5, CRP.

Na závěr ještě proběhly doprovodné turnaje v Quake 4 1v1 a Counter-Strike 1.6 1v1. Zatímco v Q4 nebylo na obsazení bedny nic překvapivého, když na vrcholu stanul Krysa následovaný Lahirem a Kyngem, v 1.6 se opět potvrdilo, že ne každý, kdo kraluje v týmové hře, musí být mistrem rovněž na aimových mapách.

Soutěž totiž vyhrál Hex, jenž se nepředstavil ani v jednom z úspěšných týmů. To samé platilo i pro druhého 3SK. Čest klanových hráčů zachránil rasan, který obsadil alespoň třetí místo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám