Hlavní obsah

Jednání o spojení IBM a Sun Microsystems zkrachovala

Jednání o spojení počítačových společností IBM Corp. a Sun Microsystems zkrachovala. Důvodem je cena. Sun odmítl nabídku IBM, která činila nejvýše 9,4 dolaru na akcii, což oceňuje celou společnost na sedm miliard dolarů (137,2 miliardy Kč). Informují o tom agentury s odvoláním na zdroje blízké jednání.

Článek

Jednání byla již v téměř závěrečné fázi. Podle analytiků je dohoda důležitá pro budoucnost Sun. IBM by tak zase získala silnější pozici v konkurenci s firmou Hewlett-Packard. Kolaps dohody však mnohem více postihne Sun. IBM si navzdory globální krizi vede díky svým aktivitám v oblasti outsourcingu a přesunu od hardwaru k softwaru relativně dobře.

Podle analytika Kaufman Brothers Shawa Wu je zrušení jednání pro Sun chybou. Před oznámením jednání 17. března se akcie Sun obchodovaly za 4,97 dolaru, od té doby však rostly a v pátek skončily na 8,49 USD.

Příjmy Sun za tři měsíce do konce prosince klesly o 11 procent a podíl hrubého zisku na tržbách se snížil na 41,9 procenta z loňských 48,5 procenta. Sun byl miláčkem investorů v době rozkvětu technologického odvětví v 90. letech minulého století, v posledních deseti letech má však problémy a musel propustit tisíce zaměstnanců. Firma nyní bude nucena hledat nového zájemce o své převzetí. Podle některých je však možné, že obě společnosti i přes současné problémy pokračují v jednání a dohoda nakonec bude oznámena.

Sun Microsystems vyrábí software a vyspělé počítače. IBM a Sun si konkurují na trhu serverových počítačů. Spojením by obě společnosti měly podíl dvě třetiny na trhu vyspělých serverů a zhruba polovinu na trhu přístrojů pro uchování dat na páscích, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám