Hlavní obsah

PORADNA: Jak platit na internetu? Nejlépe kartou

Novinky, Táňa Tučková, člen Finanční akademie Zlaté koruny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi si nakupování na internetu oblíbili. Za zboží objednané v e-shopech pak lidé nejčastěji platí bankovním převodem nebo prostřednictvím platební karty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Česká republika se počtem e-shopů na obyvatele řadí k velmocím. „Po síti“ u nás nakupuje zboží a služby doslova všeho druhu už víc než 90 procent internetové populace a ročně takto utratíme kolem 40 miliard korun.

Placení na internetu je bezpečné

A jak je to s bezpečností placení na internetu? Riziko zneužití on-line plateb internetového bankovnictví je asi 1:100 miliónům, zatímco třeba možnost hlavní výhry v loterii je osmkrát pravděpodobnější. Aspoň to tvrdí analýza, zveřejněná na odborné konferenci Trendy v internetové bezpečnosti zhruba před třemi lety.

I když se mohlo toto číslo již změnit, stále bude znamenat vysokou míru bezpečí. O tom nepřímo svědčí fakt, že množství lidí, kteří za zboží či služby na internetu on-line platí, neustále roste. Podle aktuálních statistik volí cca 38 procent nakupujících on- line převod, platební karty používá 33 procent a zbytek využívá jiné typy plateb, jako je například dobírka.

Z pohodlí svého domova si už dnes můžete od počítače, tabletu či mobilu zakoupit prakticky vše, nač si vzpomenete. Například zvlášť velký boom zaznamenaly v posledních době i nákupy a on-line placení finančních produktů, především pojištění. Důvěra v elektronické obchodování a bezpečnost při e-platbách tedy obecně vzrůstá a je oprávněná. Přesto neuškodí malé „opáčko“:

Možnosti placení za zboží z e-shopu

Hotově - tedy přímo v prodejnách – výdejnách internetových obchodů, pokud tuto možnost nabízejí. Má to kromě toho, že ušetříme za dopravu, výhodu osobní kontroly zboží. Jde o možnost pomalou a nekomfortní.

Dobírka – tento rovněž pomalý způsob, kdy si objednáte přes internet a zboží zaplatíte při převzetí od dopravce či na poště (platíte hotově, nebo kartou přes terminál), ještě před pár lety u nás patřil k nejpoužívanějším.

Ale „dobírkářů“ přeci jen s šířením modernějších forem placení ubývá. Výhodou dobírky je jistota „z ruky do ruky“, nevýhodou příplatek za poštovné a delší lhůta dodání.

Bankovní převod – tedy platební příkaz na účet e-shopu předem. I tento způsob prodlužuje dobu dodání zboží, protože obchod ho začne expedovat až v momentě, kdy mu jeho banka připíše platbu na účet, což trvá minimálně den.

Vedle zdržení je nevýhoda i jistá složitost: je nutné opisovat či kopírovat čísla účtů, variabilní symboly i placené částky, což přináší riziko omylu. Jinak řada odborníků ale stále ještě považuje tuto formu placení na internetu za vůbec nejbezpečnější.

Platební karta on-line – velmi pohodlná a celkově bezpečná forma. V e-shopu dokončíte objednávku, jste přesměrováni na speciální zabezpečenou stránku, kde zaplatíte kartou ze svého účtu zadáním čísla karty, data její expirace a většinou i kontrolního kódu z rubu karty.

Vaše platební karta ovšem musí mít tzv. povolení pro e-platby. Snad největší výhodou je rychlost - obchodník má peníze během okamžiku a hned může zaslat zboží.

Příjemné je i to, že nehradíte za tuto transakci žádné poplatky (ty platí bance obchodník). Pozor je však třeba dát na serióznost e-shopu a zabezpečení stránek obchodu. U nás je bezpečné takto nakupovat v internetových obchodech s certifikátem Asociace pro elektronickou komerci APEK.

Při placení kartou je přesto ještě dobré kontrolovat, že stránka, na které zadáváte údaje o platební kartě, má na začátku adresy https, což znamená, že přenos informací o platební kartě bude na server e-shopu probíhat v šifrované podobě. Pokud je na tam pouze http, je lépe pro jistotu zvolit jiný způsob platby, či jiný obchod.

Pokud se při přístupu na stránku, kde se zadávají údaje o platební kartě, objeví hláška, že je problém s neplatným certifikátem, pak je rozumné platbu odložit a situaci telefonicky ověřit u provozovatele e-shopu.

U obchodníků, kteří používají při platbě systém 3D Secure, jsou údaje o platební kartě obzvlášť v bezpečí. Obchodník se je totiž vůbec nedozví, protože placení je přesměrováno na banku, která mu jen sdělí, že platba proběhla v pořádku.

Technologie 3D Secure rozšiřuje proces ověřování o jednorázové heslo, zaslané při každé transakci na mobilní telefon klienta, který jím svoji platbu potvrdí.

Přes elektronickou peněženku – jde o platební systém, který funguje tak, že peníze si nejprve převedete na virtuální účet, ze kterého pak provádíte platby za nákup. Kartu přitom nemusíte mít vůbec při sobě, stačí zadat přihlašovací jméno a heslo.

Výhodou je okamžité zaúčtování a ověření platby, bezpečnost a možnost úhrady zboží i v zahraničí. Mezi celosvětově nejrozšířenější služby tohoto druhu patří PayPal, u nás pak systém např. PaySec nebo mPeníze.

Mobilním telefonem – pro tyto platby potřebujete chytrý mobilní telefon s internetem a s internetovým bankovnictvím, které propojí mobil s vaším účtem, či kartou. Pro případ ztráty telefonu je třeba si mobil zamknout PIN kódem, aby vašim penězům nehrozilo žádné větší nebezpečí.

Rychlými online platbami prostřednictvím platebních bran – tyto moderní způsoby placení na internetu kombinují bezpečnost internetového bankovnictví s rychlostí a jednoduchostí. Platební brány vlastně fungují jako agregátory různých metod online plateb, které nabízejí jednotlivé banky.

Nakupující je při objednávání zboží v e-shopu přímo přesměrován přes bankovní tlačítko, které si tam sám vybere, do vlastního internetového bankovnictví ve své bance - všechny údaje na platebním formuláři má už předem vyplněné, takže se nevystavuje riziku nesprávného zadání dat. K jeho údajům nemá ale přístup ani e-shop, ani provozovatel brány.

Informace o finančních produktech naleznete na www.zlatakoruna.info

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám