Hlavní obsah

PORADNA: Ve spících akciích mají lidé miliardy

Novinky, Jan Hejkal, člen Finanční akademie Zlaté koruny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statisíce domácností mají stále zapomenuté podíly z kuponové privatizace. Řada z nich přitom neztratila hodnotu ani po dvaceti letech, kdy se o ně nikdo nestaral. Jak spící akcie probudit a zjistit jejich cenu?

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na dotazy odpovídal soukromý investor, Jan Hejkal, člen Finanční akademie Zlaté koruny.

Koho se zapomenuté akcie týkají nejčastěji?

Nedá se to paušalizovat. Centrální depozitář cenných papírů, někdejší Středisko cenných papírů, eviduje přes milión spících účtů. Ne na každém je samozřejmě něco hodnotného. Nicméně alespoň v širším příbuzenstvu by na zapomenuté akcie narazil skoro každý. Spíš než na společenské postavení se při hledání soustřeďte na věk. V době "kupónovky" musel být dotyčný plnoletý. Dnes je mu tedy čtyřicet let a víc, nepočítáme-li dědictví. Potom se okruh přirozeně rozšíří.

Existuje jednoduchý způsob, jak akcie dohledat, aniž bych procházel stohy papírů?

Alespoň v první fázi si vystačíte s internetem. Když na stránkách Centrálního depozitáře cenných papírů zadáte rodné číslo bez lomítka, obratem zjistíte, zda právě vy nemáte dosud nezařazený účet. Jestliže existuje, něco na něm leží. Jenomže touto cestou nezjistíte, co. Pak můžete hledat akcie doma, pokud jsou v listinné podobě. Horší to bude s elektronicky zaknihovanými, jak říkám já, s "neviditelnými" akciemi. Pokud o nich nemáte přehled, budete potřebovat výpis z účtu. Některé banky vám ho vyhotoví za dvě stovky, víc nedávejte.

Dozvím se rovnou, jakou mají akcie cenu?

Pokud půjde o veřejně obchodovatelné akcie, stačí se podívat, za kolik se aktuálně prodávají na burze. Zvlášť u těch z "kupónovky" ale často zjistíte, že veřejně obchodovatelné nejsou. Nicméně se nenechte zmást. To ještě neznamená, že jsou neprodejné.

Jak postupovat v takovém případě?

Tady zbývá odkázat jen na princip nabídky a poptávky. Podívejte se na inzeráty na internetu nebo si rovnou zadejte vlastní. Nemusíte hned prodávat. Najdete-li ale zájemce, akcie prodejné jsou a bude-li nabídek víc, můžete si udělat rámcovou představu o ceně.

Jde spíš o klid duše, nebo se dá na dně šuplíku najít něco skutečně cenného?

Nepodceňujte hodnotu starých akcií. Znám případ, kdy pán našel u své matky založené listinné akcie Pražské teplárenské za 200 tisíc korun. Někomu pak pomůže i mnohem menší částka. Například když můj známý, tehdy bezdomovec, zjistil, že má elektronicky zaknihované akcie za pět tisíc. Stačilo mu to na měsíc a půl ubytovny. Tam se zmátořil a dnes už žije spořádaným životem. Kolik takových lidí může být, když se jen u Pražské teplárenské dosud nepřihlásili majitelé u akcií za desítky miliónů? Samozřejmě nezapomínejme na případné dividendy. Vždyť u ČEZu najdete nevyzvednuté dividendy za poslední čtyři roky v hodnotě 300 miliónů korun.

Dostanu se ale k dividendám zpětně?

Dostanete. Dividendy se promlčují až po třech letech. Dříve to bylo po čtyřech a v konkrétních případech tato lhůta ještě platí. Nenechte dividendy zbytečně propadnout. Zkrátka se starejte o svůj majetek. Víte, já si říkám, že si toho lidé neváží, protože kuponové knížky kdysi dostali zadarmo. Paradoxem ale je, že se tak daří poskytovatelům mikropůjček s maxiúroky, když má velká část národa doma taková mikroaktiva a nic s nimi nedělá.

Další informace o finančních produktech naleznete na www.zlatakoruna.info.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám