Hlavní obsah

Důchodový účet si loni zkontrolovalo 220 tisíc lidí

Právo, Jan Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 220 tisíc lidí využilo loni možnost ověřit si údaje, které nejen pro budoucí starobní důchod eviduje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Každý občan může jednou za kalendářní rok požádat o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění (IOLDP). Obdrží ho zdarma. Jen na žádost občanů ČSSZ loni vyhotovila a zaslala 105 060 listů důchodového pojištění. Kromě toho, bez žádosti, zasílá ČSSZ od roku 2015 lidem vybraných předdůchodových ročníků přehled jejich dob důchodového pojištění.

Loni list důchodového pojištění – téměř 100 tisíc zásilek – obdrželi muži ročníku narození 1956 a ženy narozené v roce 1959. Přehledy dob důchodového pojištění letos zašle ČSSZ mužům narozeným v roce 1957 a ženám narozeným v roce 1960.

Lidé, kteří mají zřízeny datové schránky, mohou mít přehled o svém „důchodovém kontu“ on-line, a to prostřednictvím služby ePortálu ČSSZ. Za loňský rok ČSSZ eviduje 18 502 přístupů k této službě. Prostřednictvím ePortálu ČSSZ si o sestavení IOLDP požádalo 4573 lidí.

Výpis „důchodového konta“ obsahuje přehled a také součet dob důchodového pojištění (odpracovaných let), popřípadě náhradních dob pojištění (např. dobu evidence na úřadu práce) a také přehled vyměřovacích základů (výdělků) a vyloučených dob (např. dočasné pracovní neschopnosti) od roku 1986.

Díky němu si mohou lidé snadno ověřit, zda v evidenci ČSSZ mají všechny doklady o své pracovní minulosti. Je v něm uvedena také informace o dobách neevidovaných, tzn. o obdobích, ke kterým ČSSZ v evidenci žádný doklad nemá.

Jak o výpis požádat

Pro žádost o výpis je možné použít tiskopis, který je k dispozici na webových stránkách ČSSZ, lze však požádat i formou vlastnoručně podepsaného dopisu. Žádost musí obsahovat rodné číslo žadatele, jméno, příjmení, rodné příjmení a adresu, na kterou má být IOLDP zaslán.

Žádost se zasílá buď na adresu ČSSZ, odbor správy údajové základny, Křížová 25, 225 08 Praha 5, lze ji zaslat i e-mailem podepsaným zaručeným elektronickým podpisem na adresu e-podatelny ČSSZ: posta@cssz. cz nebo datovou zprávou zaslanou do datové schránky ČSSZ ID: 49kaiq3. Požádat o IOLDP lze také online prostřednictvím ePortálu ČSSZ.

Žádat o IOLDP je možné jednou za kalendářní rok. ČSSZ má na jeho vyhotovení 90 dnů od doručení žádosti, zpravidla jej však zasílá dříve.

Reklama

Související články

Kdo může letos odejít do důchodu

V roce 2018 vzniká nárok na starobní důchod lidem, kteří dosáhnou důchodového věku a získají potřebnou dobu pojištění alespoň 34 let. Pokud podmínky splníte,...

Výběr článků

Načítám