Hlavní obsah

Dlužníkům roste šance na odpuštění většiny závazků

Právo, Jindřich Ginter

Dlužníkům z řad spotřebitelů a živnostníkům se rapidně zvyšují šance, že jim soudy odpustí až sedmdesát procent závazků v rámci osobního bankrotu. Drtivá většina žadatelů o oddlužení totiž u soudů uspěje. Využívá toho proto rok od roku stále více lidí. Vyplývá to z analýzy bankovního a nebankovního registru úvěrových informací CRIF pro Právo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zatímco za celé období let 2008 až 2013 bylo podáno necelých čtrnáct tisíc návrhů na osobní bankrot, loni, za pouhý jeden rok, dlužníci podali už přes dvacet tisíc návrhů na bankrot a soudy jich v témže roce povolily bezmála sedmnáct tisíc.

„V období let 2008 až 2013 soudy rovnou zamítly 0,5 procenta žádostí, protože žadatel nevyhověl podmínkám. Dalších 17 procent návrhů odmítly pro formální nedostatky. V tomto případě lze ovšem podat návrh na osobní bankrot znovu,“ shrnula pro Právo analytička CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Mezi formální nedostatky patří zejména nedostatečné doložení příjmové a majetkové situace a závazků. V této souvislosti poznámka na okraj – pozor na oddlužovací firmy, které chtějí peníze předem. Těm je radno se vyhnout.

Podklady může pomoci připravit právník a platit by měl člověk až za výsledek.

Loni soudy povolily téměř desetkrát více bankrotů fyzických osob podnikatelů než v roce 2011
Věra Kameníčková, analytička CRIF – Czech Credit Bureau

Kdo už jednou ochranu před exekucemi v podobě bankrotu získá, tak o ni většinou nepřijde. Ve sledovaném období bylo podle Kameníčkové jen pět procent zprvu povolených osobních bankrotů soudy zrušeno, protože dlužník přestal plnit stanovené podmínky. Například během pětiletého období, kdy bankrot trvá a dlužníkovi má zůstávat jen dvojnásobek životního minima, zatajoval některé příjmy.

Rozhodnutí o povolení osobního bankrotu určitý čas trvá. Novější údaje o počtu zamítnutých žádostí proto nemáme k dispozici. Lze ale předpokládat, že procenta odmítnutých žádostí se předloni ani loni příliš nezměnila,“ uvedla Kameníčková.

Úprk živnostníků

Osobní bankrot je nejčastější únikovou cestou i pro neplatící živnostníky. „Loni soudy povolily téměř desetkrát více bankrotů fyzických osob podnikatelů než v roce 2011,“ sdělila.

Během posledních pěti let podle CRIF vyhlásilo bankrot téměř 24 tisíc podnikatelů. Více než osmdesáti procentům z nich soudy umožnily osobní bankrot.

Zatímco v roce 2011 povolily soudy oddlužení pouze 60 procentům žadatelů živnostníků, v roce 2015 mělo již 90 procent všech bankrotů podnikajících fyzických osob formu oddlužení.

Mezi lety 2011 a 2012 vzrostl počet oddlužení fyzických osob podnikatelů o 225 procent. V následujících letech byl meziroční nárůst vždy více než 70 procent. Loni meziroční nárůst dosáhl šesti procent, kdy soudy povolily oddlužení více než sedmi tisícům podnikatelů,“ upřesnila.

Velké korporace ve výhodě

Je to však na úkor především právně slabších věřitelů. Jde o to, že všechny velké finanční korporace a ti, kdo si mohou dovolit platit měsíc co měsíc právníky, mají zajištěno automatické sledování insolvenčního rejstříku, zda se v něm dlužník neobjevil. Menší věřitelé nikoliv.

Od okamžiku, kdy dlužník, spotřebitel či živnostník podá k soudu návrh na oddlužení, mají věřitelé jen 30 dní na přihlášení pohledávky, aby během pěti let dostali z dlužníka zpět aspoň třicet procent.

Dlužník není povinen všechny věřitele informovat o tom, že žádá o bankrot, přesněji řečeno insolvenci, oddlužení.

Anketa

Máte problémy se splácením svých dluhů?
ne, všechny splácím bez větších problémů
20,5 %
ano, daří se mi to jen těžce
13,4 %
ano, občas na zaplacení splátky nemám
8,4 %
žádné dluhy nemám
57,7 %
Celkem hlasovalo 3338 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám