Hlavní obsah

Chataři by s navrhovanými tarify platili za proud až trojnásobek

Právo, Martin Procházka

Chataři, kteří ročně spotřebují malé množství elektřiny, by s novými tarify, jak je navrhl Energetický regulační úřad, za elektřinu zaplatili od příštího roku až o 5734 korun více než letos. Vyplývá to z analýzy dopadů těchto nových tarifů, kterou si nechalo u společnosti EGÚ Brno vypracovat ministerstvo průmyslu a kterou má Právo k dispozici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jistič u elektroměru

Článek

Analýza počítala u výše uvedeného případu s chatou či chalupou, která používá jistič 3 × 25 A a má distribuční sazbu D01d se spotřebou 100 kilowatthodin ročně u největšího dodavatele ČEZ s produktem Comfort.

Výrazně vyšší platby pro 750 tisíc důchodců 

Podle kalkulátoru, který lze najít na webové stránce www.novatarifnistruktura.cz, vychází platba u takového spotřebitele za letošní rok na 1706 Kč, kdežto s novými tarify na 7440 Kč. Uvedený chatař by tak za rok zaplatil o neuvěřitelných 336 procent více než letos.

Vyšší náklady chatařů klesají s rostoucí spotřebou. Ten, kdo by ročně na chatě spotřeboval 900 kilowatthodin, by u stejné distribuční sazby a velikosti jističe doplácel příští rok „jen“ 3730 korun.

Více zaplatí i obyvatelé bytů

Celkově by podle analýzy více než letos ale zaplatily i rodiny v bytech, a to zejména důchodci. Třeba senior se spotřebou 800 kilowatthodin se sazbou D01d a jističem 3 × 25 A by zaplatil ročně o 3981 korun více než nyní.

Z analýzy vyplývá, že růst plateb by se týkal téměř 750 tisíc důchodců a 270 tisíc chatařů. Celkově by na nové tarify mohlo doplatit z 5,1 miliónu odběratelů 38 procent, tedy asi dva milióny.

Tratili by lidé s malou spotřebou 

Mnohem více by rovněž zaplatili odběratelé s malou spotřebou a sazbou D01d. Vyšší platby by podle analýzy mělo 100 procent těchto zákazníků, kterých je bezmála 700 tisíc. Z nich by téměř 80 procent ročně platilo o 1000 a více korun víc než letos.

Podoba tarifů je ale stále nejasná. Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková opakovaně uvedla, že pokud by měla být nějaká skupina zákazníků ohrožena, stávající podobu tarifů, které mají u regulované části ceny elektřiny mnohem více než nyní zohledňovat velikost hlavního jističe, nepodepíše.

Rozhodne se v polovině roku, dokdy se mohou rovněž lidé nespokojení s tím, kolik by měli od příštího roku platit, na úřad obracet. Odborníci přitom argumentují, že některé domácnosti i přes veškerou snahu snížit velikost jističe nemohou.

„Domácnost, která má běžné portfolio energetických spotřebičů, a je jedno, zda je to cirkulárka na řezání dřeva, elektrická sekačka, klimatizace, nebo bazén, si nemůže snížit jistič na 1 × 16 A, protože by okamžitě vyhodila pojistky,“ řekl Právu nedávno jednatel Bohemia Energy Jiří Písařík.

Anketa

Souhlasíte se změnou tarifů, jak je navrhuje ERÚ?
ano, myslím, že je to spravedlivější
2,2 %
ne, proč to měnit něco, co funguje
97,5 %
je mi to jedno
0,3 %
Celkem hlasovalo 5836 čtenářů.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Hlavní vypínač

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám