Hlavní obsah

Vymahač už není, co býval. Je to zralá žena u telefonu

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Typický vymahač dluhů, jednající ještě v mezích zákona, už není to, co býval v 90. letech. Autoritativní muž, otravující denně dlužníky, s termíny splatnosti v hlavě. Dnes to je žena středního věku sedící ve velké hale telefonního centra. Nic nepočítá, nic nehledá, jen volá do oněmění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Celou agendu řídí speciální počítačové programy. To znamená splatnost a výši závazku, kdy ho dlužník slíbil uhradit a v jakém harmonogramu. Automaty připravují upomínky, odesílají e-maily. Základem je call centrum. Typicky je zde zaměstnána žena ve středním věku,“ popisuje prezident České asociace inkasních agentur (AIA) Radek Laštovička.

Většina těchto center má kolem padesáti telefonujících zralých žen. Obvykle jsou umístěny v krajích s největší nezaměstnaností na severu republiky. Telefonní naháněči dluhů jsou rádi, když dostanou patnáct tisíc měsíčně. Volají, volají a zase volají.

Dohromady vypáčí ročně z neplatičů přes šest miliard ze zhruba dvou desítek miliard korun, které mají inkasní firmy ve své režii. Průměrná agentura má roční obrat kolem padesáti miliónů korun.

Celou agendu řídí speciální počítačové programy
Radek Laštovička, AIA

Průměrná výše jedné pohledávky řešená inkasní agenturou činí 14 tisíc korun. U exekutorů dosahuje průměrná výše jednoho závazku již 80 tisíc korun.

Celkem je u nás zhruba dvacet pět větších agentur a desítky menších. Podle odhadů AIA inkasní firmy zaměstnávají 1600 lidí.

„Lidé si nás pletou s exekutory, ale to nejsme. Nic zabavovat nemůžeme, jen upomínat poštou či telefonicky. Odhaduji, že osobní návštěvy se dělají tak v jednom procentu případů,“ dodal Laštovička.

Velcí věřitelé obvykle předávají do správy inkasních agentur mnohatisícové balíky dlužníků. Buď agentura vymáhá dluhy jejich jménem, nebo je od věřitele za babku koupí.

Nejsou exekutoři, ale přihodí si své

Co ale neplatiči podceňují, jsou náklady a zisky, které si agentury k dluhům přihazují. Ty nejsou, na rozdíl od nákladů právníků a exekutorů, žádným zákonným stropem regulovány a v následných exekucích jsou bez pardonu uplatňovány.

A jen hrstka dlužníků dokázala u soudů uhájit, že to, co si přihodila inkasní agentura, respektive když si strhla třeba tři splátky dluhu ve svůj prospěch, a nikoli na umoření jistiny, bylo už neoprávněné.

Takže inkasní agentury sice exekuci neprovádějí, protože se jedná o mimosoudní inkaso, ovšem k případné pozdější exekuci obvykle ještě naloží své nároky.

Reklama

Související témata:

Související články

Vymáháte dluhy? Doložte je v účetnictví

Vymáhání fiktivních dluhů spekulanty vůči firmám, které se kvůli nim ocitly v insolvenčním rejstříku a má to pro ně často likvidační důsledky, by se mělo brzy...

Výběr článků

Načítám